dobroge.tv

Live

Structura anului școlar 2021-2022. Cîmpeanu: Mă pronunţ cât se poate de clar în favoarea deschiderii şcolii cu prezenţă fizică pentru toţi elevii

03 august 2021
Redactia DTV
Publicitate

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că susţine deschiderea anului şcolar 2021-2022 cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare bazate pe rata de infectare din localităţi. Cîmpeanu susţine ideea transformării unor cabinete medicale şcolare în centre de vaccinare anti-COVID, subliniind că nu este adeptul obligativităţii în ceea ce priveşte vaccinarea.

Atât cât am în limitele de competenţă (...) pot să vă spun că şcoala va începe fizic, cu prezenţă fizică. Şcoala va începe în data de 13 septembrie. (...) În momentul de faţă, vă răspund foarte clar: bazându-mă pe informaţiile pe care le am în limita de competenţă, bazându-mă pe cunoaşterea condiţiilor din şcoli, în care regulile sanitare au fost respectate mai riguros decât în orice alte locuri, cu excepţia unităţilor sanitare, bazându-mă pe nivelul ridicat de vaccinare a personalului din învăţământ în raport cu orice altă categorie de personal, bazându-mă pe acţiunile pe care le avem în vedere pentru a susţine importanţa şi necesitatea vaccinării, mă pronunţ cât se poate de clar în favoarea deschiderii şcolii cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare. Am dreptul să manifest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta în evoluţia epidemiologică”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Educaţiei a avansat ideea transformării cabinetelor medicale din şcoli în centre de vaccinare, în funcţie de specificul şcolii şi de situaţia din fiecare unitate şcolară.

Întrebat dacă se poate pune problema testării obligatorii a profesorilor, ministrul a răspuns: „Deşi susţin în modul cel mai hotărât importanţa şi avantajele vaccinării ca unic gest care ne poate ajuta să punem punct acestei pandemii, nu sunt adeptul obligativităţii”.

În ceea ce priveşte testarea pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, Sorin Cîmpeanu a arătat că susţine „importanţa testării cel puţin în cazurile în care apar simptome”, spunând că testarea este „o datorie a statului, nu a angajatului care prezintă simptome”.

El a menţionat că ministerul a stabilit o întâlnire pentru marţea viitoare cu Consiliul Naţional al Elevilor, iar miercuri, săptămâna aceasta se va întâlni cu reprezentanţii asociaţiilor de părinţi. Ministrul va discuta, de asemenea, cu sindicatele din educaţie, dar şi cu experţi în educaţie, pe marginea unui pachet legislativ care să fie lansat în dezbatere publică începând din octombrie.

Nevoia de predictibilitate este o nevoie firească a sistemului de învăţământ, alături de nevoia de schimbare. Nu este simplu să păstrezi echilibrul între nevoia de schimbare şi nevoia de predictibilitate, dar prin consultări vă asigur că acest lucru se va realiza”, a conchis Cîmpeanu.

Structura anului școlar 2021-2022

Anul școlar 2021-2022: cursurile încep pe 13 septembrie 2021 - vacanța de vară: 11 iunie 2022.

Primul semestru are doar 14 săptămâni: 13 septembrie 2021-22 decembrie 2021 - vacanța de iarnă este și vacanța intersemestrială.

Vacanța de iarnă: 22 decembrie 2021-9 ianuarie 2022.

Semestrul al doilea - 20 de săptămâni: 10 ianuarie 2022-14 aprilie.

Vacanța de primăvară: 15 aprilie - 1 mai.

Cursurile de reiau pe 2 mai și durează până la vacanța de vară care începe sâmbătă 11 iunie.

În plus, există o vacanță pentru grădinițe și clasele primare în perioada 25-31 octombrie.

Școala altfel” se desfăsoară în perioada 8-14 aprilie 2022.

„Intervalul aferent programului Școala altfel nu va coincide cu perioda în care se susțin lucrările scrise semestriale (tezele)” se precizează în ordinul de ministru.

Tezele se susțin cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului.

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Calendarul examenelor/evaluărilor naționale, al examenelor de absolvire, calendarul admiterii în clasa a IX-a se aproba prin ordine distincte ale Ministerului Educației.

Ordinul de ministru face referire și la olimpiadele școlare - „etapele naționale ale olimpiadelor școlare se vor organiza, de regulă, în perioada dedicată programului „Școala altfel”, conform calendarului olimpiadelor naționale școlare. Olimpiadele sunt suspendate în 2021.


Sursă foto: Arhivă Dobrogea TV

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233