Premierul Florin Cîţu, aşteptat la Constanţa de reprezentanţi ai Asociaţiei Elevilor. ''OUG trebuie să fie îmbunătăţită, nu respinsă în Parlament''
Elevii constănțeni continuă să își ceară drepturile, în stradă, prin proteste și scandări. Aseară, l-au așteptat pe premierul Florin Cîțu, venit la o ședință a liberalilor, și i-au cerut să rezolve problema transportului gratuit. De ani de zile, Asociațiile Elevilor le cer guvernanților să respecte Legea Educației.
Relaţia dintre elevi şi autorităţi s-a deteriorat grav în ultimul an marcat de criza sanitară, globală, dar şi de alte crize, locale. Transportul elevilor se dovedeşte a fi un subiect mai fierbinte decât îşi închipuiau autorităţile atunci când l-au abordat. Guvernul a eliminat gratuitatea transportului pentru elevii care studiază în altă localitate decât în cea de domiciliu și vrea să introducă decontarea biletelor pe care le vor cumpăra școlarii, dar numai în anumite intervale de distanțe și la anumite prețuri de călătorie.
Asociațiile elevilor sunt nemulțumite de măsurile autorităților. Potrivit unei Ordonanțe de Urgență, elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se vor deconta 8 călătorii dus-întors pe semestru.
În viitor, biletele elevilor vor fi decontate nu mai mult de 30 de lei/lună pentru distanța de 3 km de acasă până la școală. Elevii se consideră batjocoriţi de Guvern. Ei spun că decontarea elimină de fapt transportul gratuit.
Luni, la Constanța elevii l-au așteptat pe premier în fața Casei de Cultură, unde era ședința liberalilor de la malul mării. I-au spus că Ordonanța care-i pune pe copii să plătească transportul nu înseamnă altceva decât un abandon școlar masiv și trebuie să fie abrogată.
"Ordonanţa de urgenţă a fost aprobată, speram să fie respinsă în Parlament pentru că blochează accesul elevilor la transportul gratuit, mai mult, nu au fost prevăzute la bugetul de stat fonduri pentru gratuitatea transportului”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Elevilor, Ariana
Dudună.
Cîţu i-a transmis că OUG trebuie îmbunătăţită, nu respinsă.
"OUG trebuie să fie îmbunătăţită, nu respinsă în Parlament, asta e cea mai bună soluţie să nu o luăm de la zero. Dacă este o problemă cu ordonanţa şi dumneavoastră şi spuneţi că nu rezolvăm problema, ne uităm la ea şi trebuie îmbunătăţiţă, nu trebuie respinsă. În buget au fost deja 100 de milioane de lei alocaţi pentru transportul elevilor. Dacă nu ajung aceşti bani, pot fi suplimentaţi în perioada următoare, nu e niciun fel de problemă”, a explicat premierul.
Ariana Dudună i-a mai transmis premierului că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a afirmat că nu a primit bani de la bugetul de stat pentru acordarea gratuităţii la transportul elevilor.
"Nu era ordonanţa, nu avea bază legală pentru aşa ceva. Trebuia să fie baza legală pentru a aloca resursele, acum este baza legală. Dacă baza legală poate să fie îmbunătăţită, o vom face în Parlament”, a precizat premierul.
Întrebat dacă va fi asigurată gratuitatea şi nu decont, Florin Cîţu a răspuns: "Varianta care va ieşi din Parlament va fi cea care va fi aplicată. Dacă în Parlament şi puteţi merge la Comisia de învăţământ din Parlament şi puteţi să susţineţi dacă varianta care este acum nu este cea care este pe placul dumneavoastră”.
Preşedintele AEC i-a dat un cadou premierului, un portofel cu un bilet de călătorie şi o poveste a unui elev navetist.
În proiectul de buget, Ministerului Educației are cuprinsă suma de 100 de milioane de lei, bani ce pot fi utilizați de îndată ce bugetul va fi aprobat.