Au început înscrierile la liceu: elevii au la dispoziție până pe 22 iulie să completeze opțiunile pe fișa de admitere
Emoțiile continuă pentru elevii de clasa a VIII-a. Împreună cu părinții, aceștia au venit rând pe rând la unitatea de învățământ unde au absolvit gimnaziul pentru a completa opțiunile de pe fișa de înscriere. Școlarii vor intra la liceele de stat doar pe baza mediei de admitere, fără a mai susține vreun examen. Elevii vor fi repartizați computerizat pe 24 iulie 2021.
O nouă rundă de emoții urmează pentru elevii de clasa a VIII-a. După ce au trecut cu bine peste Evaluarea Națională, aceștia mai au un hop de trecut: admiterea la liceu. Vineri dimineață copii au venit însoțiți de părinți pentru a completa opțiunile în fișa de înscriere.Viitorii liceeni au aspirații înalte și își doresc cariere de succes. Este și cazul acestei tinere, care vrea să fie medic.
Elevă: Eu îmi doresc să merg la Liceul Traian și mai am o opțiune, Liceul Ovidius.
Reporter: Pe ce specializare?
Elevă: Pe Științe ale naturii.
Și părinții trăiesc intens fiecare etapă din viața copiilor, susținându-i și bucurându-se de reușite lor.
„Sunt foarte mândră, a muncit foarte mult. Doi ani de zile nu a știut ce înseamnă petreceri, distracție, vacanțe. A muncit foarte mult, e un copil extraordinar. Sunt mândră și suntem mândri de ea”, spune o mămică.
La Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța, admiterea s-a terminat deja pentru elevii care au ales profilul vocațional.
„Colegiul nostru are cinci clase de a noua, dintre care trei sunt cu filieră vocațională, cu două specializări învățător-educator, educator-puericultor. Repartiția acestora s-a făcut, admiterea la vocațional s-a încheiat ieri cu medii foarte mari, acum urmează în perioada imediat următoare 16-19 iulie completarea fișelor pentru repartiția computerizată”, a declarat prof. Anamaria Ciubotaru, director Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța.
Nu puțini sunt cei care își doresc să devină cadre didactice. Au fost 270 de elevi înscriși pe 72 de locuri.
„Aici, am fost acceptată ca educator-puericultor”, spune o elevă.
Elevă: Profil pedagogic, specializarea educator-puericultor. Mă încântă, îmi plac copiii foarte mult, cei mici în special. E ceva nou.
Reporter: A fost prima opțiune?
Elevă: Nu, a fost a doua. Prima era învățător, dar nu am intrat. Nu am avut media.
„Emoții au fost foarte mari pentru că școala a fost cum a fost, nu prea s-au prezentat pe băncile școlii”, spune o mămică.
Atât elevii, cât și părinții trebuie să fie foarte atenți atunci completează aceste fișe. Codurile fiecărei specializări sunt trecute în ordinea preferințelor, dar este necesar să se țină cont de poziția copilului în clasament în funcție de medii. O mică greșeală poate conduce la o repartizare nedorită.
Media de admitere la liceu se calculează ca medie ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională, cu o pondere de 80% și media de absolvire a claselor V-VIII cu o pondere de 20%.
Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța rămâne şi anul acesta cel mai bun liceu atunci când vine vorba de admiterea la liceu, cu şase specializări în topul listei. Anul trecut, ultima medie de intrare a fost 9,61.
„Întotdeauna mediile sunt în registru foarte înalt și foarte solicitate sunt specializările de Științele ale Naturii simplu, bilingv sau intensiv. După care urmează Matematică-Informatică și nu în ultimul rând, Socio-Uman”, a declarat prof. Loredana Tănase, director adjunct CNMB Constanța.
În ceea ce privește ierarhia mediilor de intrare la liceu, anul acesta Constanța se situează pe locul al șaselea la nivel național, cu două medii de 10 obținute de elevii de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”. Completarea opțiunilor în fișele de înscriere are loc până pe 22 iulie inclusiv, iar repartizarea la licee se face pe 24 iulie.