Răsturnare de situaţii la Constanța după contestaţiile la examenul de Bacalaureat: diferențe de până la două puncte
Peste 2.000 de contestaţii au fost depuse la Constanţa, la examenul de Bacalaureat. Cele mai multe dintre ele au fost la proba de Limba şi Literatura Română. Diferenţa între notele iniţiale şi cele obţinute după contestaţie sunt de peste două puncte, atât în plus, cât şi în minus. În timp ce unii au sărit de la 7,70 la 10, alţii au scăzut de la aceeași notă la 6.60, o notă care nu îi avantajează deloc la admiterea la facultate.
Răsturnare de situaţie în rândul elevilor care au susţinut examenul maturităţii anul acesta. După ce s-au afişat notele iniţiale, peste 2.000 de elevi au depus contestaţie.
„La proba de limba și literatura română au fost depuse 884 de contestații. La proba obligatorie a profilului, 654, iar la proba la alegere a profilului și a specializării 774”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector general școlar ISJ Constanţa.
Curajul i-a urcat pe unii elevi din Constanţa pe prima treaptă a podiumului la examenul de Bacalaureat. După contestaţii aceştia au obţinut nota 10.
Mulți dintre absolvenții Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” sau Liceului Teoretic „Ovidius” care au contestat rezultatele la proba scrisă de la Limba și literatura română au primit note maxime. Însă au fost și elevii care s-au trezit cu un punctaj mai mic decât cel inițial.
„Lucrarea, din câte am povestit eu, nu era de 7.70. Mi s-a zis că este de un 8.50, cam așa. Și m-am dus la liceu în ziua respectivă și am făcut contestație și vineri când au venit rezultatele la ora 13.00, am 6,60. Adică cu un punct și 10 sutimi mai puțin”, a declarat Delia Blană, absolventă liceu.
Profesorii spun că nu pot înţelege cum s-a ajuns la această diferenţă de peste un punct între nota iniţială şi cea obţinută după contestaţie. Spre exemplu, un elev de la Liceul Teoretic „Ovidius” a luat 7,70 la una dintre materii, iar după ce i-a fost recorectată lucrarea, acesta a obținut nota 10. Tot 10 au primit și alți doi tineri de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Liceul Teoretic „Traian”. Aceștia au luat inițial 9,20 respectiv 9,25.
„Diferențele la contestație, între nota inițială și între nota după contestație, sunt extrem de variate. Vreau să vă spun că la o analiză a notelor, pe probe, diferențe sunt între minus 1.1 și plus 1,5”, a declarat prof. Zoia-Gabriela Bucovală, director Liceul Teoretic „Traian”.
Se pare că modalitatea de corectare trebuie analizată şi modernizată, spun cadrele didactice. Graba în punerea rezultatului final îl face pe profesor să-şi piardă din concentrare.
„Sistemul nostru de corectură strict este cumva învechit. Cred că trebuie să ne regândim procedurile, trebuie să ne regândim modul de organizare a acestor evaluări la examenele naționale. Este un stres extraordinar creat de presiunea timpului”, a mai declarat prof. Zoia-Gabriela Bucovală, director Liceul Teoretic „Traian”.
„Considerăm că pentru a preveni acest fenomen, astfel încât fiecare elev să aibă accesul la o evaluare corectă, ar fi nevoie ca elevii să-și poată vedea lucrarea înainte de a depune contestațiile. Tocmai că la momentul actual elevii nu văd depunerea contestațiilor drept o solicitare la dreptul lor la o evaluare obiectivă, ci strict drept un risc pe care și-l asumă orbește, strict pe baza a ceea ce-și amintesc în urma a ceea ce au scris la examen”, a declarat Ariana Dudună, președinte AEC.
„Acum câțiva ani s-a introdus această variantă de și scădea nota după corectare. Înainte era varianta doar de a crește. Și acum, unora le este frică să mai aplice pentru că există acest risc de a scădea nota”, a declarat Dan Cernat, președinte FNAP.
În judeţul Constanţa promovabilitatea a crescut cu 2%, după contestații. Ceea ce înseamnă că 66,25% dintre elevi au obținut cel puțin media 6 la examenul maturității.
Reporter: Au părinții încredere în profesori în momentul de față?
Dan Cernat, președinte FNAP: Ca în multe alte sisteme, se suspicionează că unele persoane sau chiar sisteme informatice pot fi corupte într-un anumit fel
Ministrul Educației a anunţat implementarea unui proiect pilot privind corectarea lucrărilor de la examenul de Bacalaureat începând de anul viitor. Acestea vor fi scanate în sala de examen, în fața candidaților, după ce profesorii supraveghetori vor aplica pe foi un cod unic de identificare pentru ca apoi ele să fie corectate online.