Vechea Școală Greacă urmează să fie reabilitată, cu sprijinul unei fundații din Turcia
Fosta școală Greacă va intra într-un amplu proces de reabilitare. Clădirea care datează din 1867 se află de anul trecut în posesia Comunității Elene „Elpis”. Imobilul se va transforma într-o școală privată, modernă, dotată cu aparatură de ultimă generație. Proiectul se realizează cu sprijinul Fundației Maarif din Turcia și este estimat la o valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro.
După 16 ani de procese, Școala Greacă a intrat în posesia Comunității Elene „Elpis” abia anul trecut, în februarie. Membrii comunității și-au dorit un singur lucru pentru această clădire: să rămână școală.
„Astăzi a venit ziua în care ce am promis și ce ne-au lăsat strămoșii noștri – o școală ridicată cu trudă pe timpurile 1800, se va începe de astăzi revigorarea ei, urmând a fi o școală particulară, o școală privată și eu spun că va fi o școală de excepție pentru învățământul românesc din Constanța”, a declarat Traian Anton Antoniadis, președinte Comunitatea Elenă „Elpis” Constanţa.
În timpul cât a fost a nimănui, școala a ajuns un focar de infecție. După ce a reintrat în posesia comunității elene, a fost igienizată și conservată. Acum va fi o instituție privată, de elită. Acest lucru va fi posibil cu sprijinul Fundației Maaris din Turcia, de altfel singura care s-a alăturat cauzei comunității grecești din Constanța.
„Această investiție de renovare și redare a circuitului educațional se va întâmpla curând. Școala va începe efectiv anul viitor în septembrie pentru că sunt lucrări ample de renovare, rezistență, studiu de fezabilitate. Mă bucur că am reușit acest lucru. A fost ușor pentru că atât membrii comunității, cât și noi, voiam același lucru. Să dezvoltăm educația”, a declarat Stelian Victor Fedorca, coordonator dezvoltare instituțională Fundația Maarif.
Reconstrucția școlii vechi și transformarea ei într-o unitate de învățământ privată este privită cu ochi buni atât de autoritățile locale, cât și de oficialii turci.
„Îi felicit pe reprezentanții celor două comunități și îi asigur de tot suportul nostru, din punct de vedere administrativ și nu numai, iar astăzi demonstrăm că acest multi-culturalism își începe activitatea prin bazele esențiale – educația”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
„A fost o plăcere deosebită pentru noi să aflăm că o clădire istorică din peninsula orașului Constanța, pe care o iubim cu toții, din această zi va reveni la viață”, a declarat sincron Emre Yurdakul, consul general al Consulatului Republicii Turcia la Constanța.
Școala va urma curriculum-ul românesc și va avea predare intensivă în limba engleză. Limba străină opțională va fi cea greacă. În clase vor funcționa o grădiniță și o școală primară, iar clădirea va dispune de sală de sport și cantină.