„Bătaie” doar pentru anumite școli: în anumite unități de învățământ sunt mai mulți copii decât locuri, iar în altele abia daca s-au înscris câțiva elevi
Au rămas peste 800 de locuri libere la clasele pregătitoare din județ. Acestea însă nu sunt distribuite uniform. În timp ce există unități de învățământ în care sunt mai mulți copii decât locuri, la alte școli bate vântul și abia daca s-au înscris câțiva elevi. Reprezentanții unităților de învățământ spun că acest lucru se datorează în primul rând faptului că unele reguli de înscriere sunt uitate de părinți, atunci când vin să își înscrie copiii la școală.
Aproape 200 de copii înscriși în cele două clase pregătitoare. Este situația unei școli prestigioase din oraș.
„S-au aprobat 150 de locuri și avem 164 de viitori elevi înscriși. Nu se pune problema de înscrieri în tura a doua. Nu am mai putea înscrie elevi la clasele pregătitoare deoarece noi am depășit numărul de elevi înscriși, comparativ cu numărul de locuri aprobate de Ministerul Educației”, a declarat Sorin Cernăianu, director Şcoala Gimnazială numărul 30 „Gheorghe Ţiţeica”.
Motivul principal pentru care s-a ajuns în această situație ține de ocolirea unor reguli de către părinți. Deși pentru admitere se cere ca elevul să locuiască în apropiere, adulții nu țin cont mereu de asta. O recunosc inclusiv reprezentanții școlilor unde există cerere mare.
Sorin Cernăianu, director Şcoala Gimnazială numărul 30 „Gheorghe Ţiţeica: Părinții sunt cei care decid către ce unitate de învățământ se orientează în a-și aduce copiii către școală.
Reporter: Aveți copiii care vin din zone mai îndepărtate ale orașului?
Sorin Cernăianu, director Şcoala Gimnazială numărul 30 „Gheorghe Ţiţeica: Dacă aș spune că nu, aș minți. Dar asta nu este datoria noastră, este alegerea părinților.
Această situație este întâlnită la mai multe unități de învățământ din oraș. Din diverse motive, unele școli devin foarte căutate, în timp ce în altele abia dacă sunt câțiva înscriși.
„Sunt câteva cereri pe care nu le-am luat în calcul până acum, dar îi vom primi dacă nu s-au înscris în altă parte și insistă să vină la noi la școală și noi avem locuri libere”, a declarat Cătălina Dumbravă, director Școala Gimnazială Nr. 10 „Mihai Koiciu” Constanța.
Conform datelor de la Inspectoratul Județean Constanța, în topul unităților solicitate este Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, cu 184 de admiși pe 150 de locuri, urmată de Școala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul”, cu 129 de admiși pe 100 locuri. Și la școlile de cartier, care în alți ani nu aveau mulți candidați, a fost remarcată o creștere a numărului de viitori elevi.
„Pentru noi, anul acesta este bun. Am cerut două clase, avem deja 36 de elevi înscriși din cei 44 și cereri în așteptare”, a mai declarat Cătălina Dumbravă, director Școala Gimnazială Nr. 10 „Mihai Koiciu” Constanța.
Situația însă este alarmantă la multe școli din oraș. Aici, clasele, sunt aproape goale.
Există și unități de învățământ unde cererea a fost extrem de mică. De exemplu, la o anumită școală, un singur elev a fost înscris în clasa pregătitoare.
Aceeași situație o găsim și la Școala Gimnazială nr. 31, structură a Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca”, unde a fost admis un singur elev, pe cele 24 de locuri disponibile. Potrivit Ministerului Educației, în prima etapă, repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse de părinți. Cei care optează pentru altă circumscripție trebuie să treacă de criteriile de departajare impuse de fiecare școală în parte. A doua etapă asigură înscrierea pe locurile rămase libere a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți din diferite motive.