dobroge.tv

Live

Testele COVID au fost retrase din școli: acestea vor fi distribuite unităților sanitare și de primiri urgențe și serviciului de ambulanță

19 mai 2021
Publicitate

Autoritățile au decis să retragă majoritatea testelor pentru depistarea noului coronavirus care se aflau în școli. Cererea era extrem de mică, iar multe dintre acestea ar fi rămas nefolosite. Mai mult, părinții se plângeau că procedura era invazivă și au fost puțini cei care și-au dat acordul pentru testarea copiilor. Unitățile care nu au mai păstrat kituri vor mai primi astfel de teste doar

Kit-urile puse la dispoziție în școli nu prea au fost folosite. La Liceul Pedagogic, de pildă, s-au utilizat aproximativ două procente dintre testele rapide recepționate în iarnă.

La acest liceu constănțean, dintr-un total de 200 de teste au fost efectuate 12 într-o lună.

Unitatea de învățământ a mai păstrat 27 de teste, pe care să le folosească până la sfârșitul anului școlar. Și la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, s-au utilizat puține kit-uri.

La Colegiul Național Mihai Eminescu din Constanța din aproximativ 200 de teste rapide, doar două au fost efectuate.

Iar situația este similară în toate școlile din Constanța. Deși primite acum câteva luni, testele pentru depistarea Covid-19 nu au fost solicitate.

Dintr-o clasă de a XII-a, un elev depistat pozitiv, dar care nu fusese o perioadă la școală și pentru siguranță, în prima zi de simulare doamna doctor a făcut testarea celor 10 elevi care au participat la simulări. În rest, nu știu să se fi folosit aceste teste”, a declarat Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.

Acesta este și motivul pentru care Direcția de Sănătate Publică le-a retras.

DSP Constanța a început retragerea testelor rapide din unitățile de învățământ. Acestea vor fi distribuite unităților sanitare și de primiri urgențe din județ, cât și serviciului de ambulanță”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Nu numai în Constanța, ci în întreaga țară s-a renunțat la testele rapide din școli.

Datele la nivel național arată că doar 2% din aceste teste au fost folosite de-a lungul acestei perioade”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Județean al Elevilor din Constanța.

Cei mai reticenți au fost părinții, care nu și-ar fi dat acordul pentru această procedură pe care o consideră invazivă. În cazul în care copilul prezenta simptome de îmbolnăvire, era dus în izolator unde erau respectate mai multe proceduri.

Am participat mai multe discuții în comisiile de învățământ din Parlament, la nivel de Ministerul Educației, dar ei tot timpul au lăsat sarcina Ministerului Sănătății pentru că au zis că ei se ocupă de partea de educație”, a declarat Dănuț CERNAT, reprezentant Consiliul Județean al Părinților Constanța.

5.000 de teste din unitățile de învățământ constănțene au fost în total preluate de Direcția de Sănătate Publică. Școlile și liceele vor mai primi teste rapide pentru depistarea COVID-19 la cerere.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233