Școala online nu a dispărut de tot: anumiți elevi pot să solicite în continuare să învețe de acasă
Oficial, au început cursurile pentru toți elevii. După mai bine de jumătate de an, școlile și-au primit învățăceii la capacitate maximă. Asta nu înseamnă că pericolul a trecut. Elevii din grupe de risc pot opta, în continuare, pentru orele online.
Clopoțelul școlii a sunat luni pentru toți elevii constănțeni. Emoționați și cu dor de colegi și de profesori, învățăceii care până acum studiaseră de acasă au revenit în bănci.
„Cu toții am fost nerăbdători să ne întoarcem în bănci, să ne vedem, să ne revedem profesorii. Am pierdut mai mult de un an și jumătate din experiența de liceu, ceea ce a fost foarte trist pentru noi”, spune o elevă.
Totuși, încă sunt copii care încă fac școala online. Din motive medicale, pentru aceștia este mai sigur să evite să stea în colectivitate. Aproape în fiecare școală există situații în care anumiți copii au fost scutiți de prezența fizică la cursuri.
„Elevii care au anumite afecțiuni sau elevii care locuiesc împreună cu membri ai familiei care, de asemenea, ar putea să aibă afecțiuni și pot să facă solicitări în acest sens către unitățile de învățământ pentru a participa în continuare la activități de învățare online”, a declarat Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța.
„Sunt câteva zeci de cazuri la nivelul celor 1.200 de elevi ai colegiului. Sunt și câteva cazuri de elevi care, în prezent, au fost surprinși în diferite situații: în străinătate, în țări care le-au cerut să rămână în carantină”, a declarat Vasile Nicoară, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.
Școlile și-au luat toate măsurile de precauție ca elevii să învețe în deplină siguranță.
Pauze decalate, dezinfectanți la intrarea în instituție și măști de protecție pentru elevi. Sunt câteva dintre măsurile pe care instituțiile de învățământ le-au luat ca să-i poată primi pe toți copiii la școală.
Și reprezentanții elevilor spun că este riscant ca anumiți copii să se întoarcă în bănci. Deși se respectă toate regulile, pericolul nu a trecut.
„Școala alături de medicul curant al elevului decide să-și continue parcursul educațional în mediul online și are datoria de a-i asigura infrastructura necesară de a continua cursurile în format virtual”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța.
Unii părinți cred însă că cel mai bine ar fi ca toți elevii să revină fizic la cursuri. Metoda online nu a dat roade, spun aceștia, iar educația se face doar în bănci.
„În mediul online nu au înțeles copiii absolut deloc, nimic și mă bucură faptul că în sfârșit se reiau orele care trebuiau să se reia de la bun început. Să participe la cursuri, așa cum este normal”, spune o mămică
Medicii recomandă ca școlarii cu diferite afecțiuni să stea acasă. Oricât de mare ar fi dorința de revedere cu colegii sau de a învăța în sălile de curs, sănătatea este prioritară. Municipiul Constanța se află în scenariul verde. Luni, rata de infectare era de 0,65 cazuri la mia de locuitori.