Elevii care nu au putut să asimileze informațiile de la cursuri în format online, vor putea face ore remediale și anul următor
Elevii ar putea să recupereze materia pierdută și anul următor! Este decizia Ministerului Educației care vine în sprijinul celor care nu au putut să asimileze informațiile de la cursuri în format online. Din fericire, până la încheierea anului școlar copii vor putea să participe la ore față în față. Aceștia se întorc în bănci pe 5 mai.
Sistemul de învățământ a fost și el afectat de pandemia de coronavirus. Însă autoritățile continuă să facă demersuri pentru ca elevii să poată recupera lecțiile pierdute.
„Programul de ore de recuperare care s-a putut derula pe perioada a vacanței este un program necesar, dar nu suficient. Acesta este un motiv în plus pentru a permite prezenta fizică, fără efective înjumătățite pentru clasele terminale deoarece Ministerul Educației a propus extinderea acestui program pe toată durata anului viitor, 2021-2022, ori cei care sunt în clasele terminale nu vor beneficia de aceste ore de recuperare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
„Situația fiind cu totul excepțională în anii aceștia, ceea ce nu au reușit să parcurgă integral, să fixeze foarte bine, profesorii vor relua pentru că la debutul anului școlar viitor există această uzanță de a face o evaluare predictivă”, a declarat prof. dr. Vasile Nicoară, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
Chiar și așa, acest lucru vine la pachet cu un efort în plus pentru cadrele didactice.
„Vor fi nevoiți profesorii să își adapteze ritmul de predare astfel încât să poată să acopere toată materia și din anul acesta și din anul trecut. Este un efort suplimentar și pentru copii și pentru profesori”, a declarat prof. Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.
Și elevii spun că aceasta este singura soluție prin care vor putea recupera materia.
„Dacă acest program ar fi extins și în viitor, practic se va asigura o continuitate a programului de ore remediale și vom asigura că elevii care nu susțin examenele naționale în acest an, deci elevii din clasele non-terminale, vor reuși pe viitor să acumuleze conținuturile care din păcate nu au fost acumulate acum în perioada pandemiei”, a declarat Silviu Morcan, președinte Consiliul Județean al Elevilor Constanța.
Mai mult, orele față în față urmează să fie reluate de luna viitoare. O parte dintre elevi se vor întoarce în bănci începând cu 5 mai.
„Este vorba de toți elevii cu excepția celor din clasele terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
Profesorii, părinții și elevii au cerut insistent de ceva timp revenirea la școală.
„Nu poate să aibă decât un aspect benefic, e vorba de elevii din clasele terminale care au nevoie de acest feedback direct din partea profesorilor”, a declarat prof. Elena Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
„Nu s-a făcut niciun fel de școală pentru că noi românii nu suntem atât de educați ca să putem să mergem online. Lasă varianta că nu avem telefoane și tablete nici nu mai discutăm”, spune un constănțean.
Odată cu revenirea în bănci a elevilor continuă și testarea COVID-19, dar asta numai în cazul în care elevul prezintă simptome precum febră, simptome specifice virozelor respiratorii dar și lipsa gustului sau a mirosului.
„Nu însă înainte de a avea acordul în scris al părinților. Noi le-am cerut data trecută înainte de începerea școlii, acordul părinților, am luat legătura cu fiecare diriginte. Așa se va face și de data aceasta”, spune un asistent medical școlar.
Amintim că autoritățile doresc ca de anul viitor să pună în dezbatere publică o propunere prin care anul școlar să fie împărțit în trimestre și nu în semestre ca până acum.