Campania Națională de Informare „Vaccinare și testare pentru învățare”, la Constanța
Luni, 26 aprilie, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Universitatea Ovidius Constanța, a organizat conferința tematică prilejuită de lansarea Campaniei Naționale de Informare VACCINARE ȘI TESTARE PENTRU ÎNVĂȚARE!, în prezența lui Sorin Ion, Secretar de Stat din Ministerul Educației.
La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor partenere ale Inspectoratului Școlar Județean Constanța: prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Stelian Gima, senatorul Septimiu Bourceanu, prof. univ. dr. Sorin Rugină, medic epidemiolog în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, dr. Loti Popescu, Direcția de Sănătate Publică Constanța- coordonare Program național de promovare a sănătății și a educației pentru sănătate, prof. Andreea Artagea, director Casa Corpului Didactic, dar și reprezentanți ai Consiliul Județean al Elevilor, Comitetului Județean al Părinților Constanța și ai sindicatelor din învățământul preuniversitar.
Conferința s-a derulat atât cu prezența fizică a invitaților cât și cu participarea directorilor instituțiilor școlare din județ, în sistem on-line, și a fost transmisă pe pagina de facebook a Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
Evenimentul a avut ca scop informarea elevilor, părinților și cadrelor didactice cu privire la principalul obiectiv al campaniei: importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei de Covid-19 prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ și testarea elevilor și a angajaților din sistemul de învățământ, în cazul prezentării unor simptome specifice și a situațiilor în care au fost contacți ai unor cazuri confirmate de infectare.
În cadrul întâlnirii au fost abordate și alte aspecte de interes pentru optima desfășurare a procesului educațional în unitățile de învățământ preuniversitar:
- plata transportului elevilor conform legislației în vigoare- Legea nr. 226/2020;
- considerente privind Planul Național de Redresare și Reziliență;
- formarea și dezvoltarea personală a cadrelor didactice în direcția obținerii de competențe digitale, digitalizarea educației;
- concursul pentru funcțiile de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar.
Campania VACCINARE ȘI TESTARE PENTRU ÎNVĂȚARE! a fost lansată în data de 07 aprilie 2021 și constă în organizarea, în fiecare județ din România, în perioada 8-29 aprilie 2021, a unei serii de conferințe tematice/webinarii care vizează promovarea măsurilor ce susțin siguranța sanitară în școli, grădinițe și universități prin informare corectă, conștientizare si asumarea responsabilității individuale.
„În acest moment instituția școlară trebuie să se concentreze pe menținerea aceluiași climat de siguranță dobândit prin măsurile stricte aplicate în vederea prevenirii infecției cu SARS-CoV-2. Este necesar să conștientizăm faptul că această campanie poate consolida eforturile cumulate care susțin reîntoarcerea la școală a copiilor/elevilor atunci când evoluția epidemiologică va permite acest lucru. Rolul nostru este acela de a oferi elevilor, părinților și colegilor noștri o informare corectă și completă cu privire la vaccinare și de a transmite în comunitate mesajul că școala înseamnă sănătate fizică, mentală și emoțională, fundament al dezvoltării echilibrate a societății noastre”, a declarat Sorin Mihai, inspector școlar general.