Domnul Prof. John van der Oost a susținut Cursul inaugural al Seriei de Cursuri ale Rețelei Universităților de la Marea Neagră pe tema „creșterii albastre”
La data de 8 aprilie 2021, s-a desfășurat Cursul susținut de domnul Prof. John Van der Oost, intitulat „Sisteme CRISPR-Cas - istorie, fundamente științifice și aplicații”.
Prof. Van der Oost este microbiolog, doctor și profesor la Universitatea și Centrul de Cercetare din Wageningen, cu o vastă experiență în cercetare științifică acumulată prin stagii la Universitatea din Helsinki, Laboratorul European de Biologie Moleculară (Heidelberg, Germania), Universitatea Liberă din Amsterdam și la multe alte universități. Prof. Van der Oost este considerat pionierul „revoluției CRISPR” pentru munca sa de cercetare fundamentală dedicată descifrării mecanismului de dobândire a imunității la celule procariote bazate pe CRISPR -Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats (grupuri de repetări scurte palindromice de secvențe ADN/ARN interspațiate sistematic), deschizând astfel calea dezvoltării modalităților de editare a genomului mediată de această metodă. Echipa condusă de Prof. Van der Oost a demonstrat primul exemplu de editare genetică programabilă, dezvoltat ulterior sub denumirea de tehnologia CRISPR-Cas9 care a fost utilizată în continuare de mai multe grupuri de cercetare pentru aplicații, variind de la cercetarea fundamentală în sinteza de proteine până la tratamente revoluționare pentru combaterea bolilor. Cercetarea CRISPR-Cas este considerată una dintre cele mai semnificative descoperiri din istoria biologiei.
În timpul expunerii sale, Prof. Van der Oost a prezentat istoria tehnologiei CRISPR-Cas, principalele contribuții ale diferitelor grupuri de cercetare și abordările alternative care sunt utilizate în diferite cazuri.
După prezentarea conceptuală și metodologică a tehnologiei CRISPR-Cas făcută de domnul Prof. Van der Oost, a urmat prezentarea domnului Mihris Naduthodi intitulată „Editarea genomului bazată pe tehnologia CRISPR-Cas în cazul microalgelor Nannochloropsis oceanica”.
Domnul Mihris Naduthodi este biolog și doctorand. Și-a absolvit studiile de licență în domeniul Biotehnologie și Inginerie Biochimică din cadrul Universității Kerala, India și studiile de masterat în domeniul Biotehnologie Celulară și Moleculară la Universitatea Wageningen. A studiat Ingineria metabolică a bacteriilor termofile bacillus smithii. În prezent, este doctorand sub coordonarea domnului Prof. John van der Oost și a doamnei Dr. Maria Barbosa. Cercetările sale actuale se concentrează pe dezvoltarea instrumentelor de editare a genomului bazate pe tehnologia CRISPR-Cas în cazul microalgelor.
În încheierea cursului, Prof. Van der Oost a răspuns la întrebările formulate de participanți și și-a exprimat opinia cu privire la tendințele viitoare și evoluțiile posibile ale tehnologiei CRISPR-Cas. Această sesiune de întrebări și răspunsuri a fost moderată de doamna Prof. Carmen Chifiriuc, Pro-Rector al Universității din București.
Seria de Cursuri de Master organizată de Rețeaua Universităților de la Marea Neagră pe tema inițiativei „creșterea albastră” reprezintă o activitate în cadrul Proiectului Black Sea CONNECT, Pachetul de lucru 4.2, cu scopul de a contribui la stabilirea unui cadru de cooperare regională între universitățile din zona Mării Negre pentru implementarea unui Program de Masterat Regional privind inițiativa „creșterea albastră”, în formatul unui MOOC - Massive Open Online Course.
Evenimentul a început la data de 7 aprilie 2021, prin prezentarea Agendei Strategice de Cercetare și Inovare privind Creșterea Albastră în zona Mării Negre, pilonii principali, Agenda Maritimă Comună în zona Mării Negre și etapele procesului de elaborare, implementare și actualizare a acestor documente-cheie.
Prof. Marius Skolka, Decanul Facultății de Științe ale Naturii și Știinte Agricole a Universității „Ovidius” din Constanța, a prezentat experiența existentă în cadrul universității cu privire la educația dedicată promovării „creșterii albastre” la nivelul programelor de licență, masterat și doctorat, cu accent asupra Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU 2030.
Având în vedere că una dintre cele mai importante activități pentru promovarea „creșterii albastre” în zona Mării Negre este reprezentată de educația, dezvoltarea resursei umane și acumularea cunoștiințelor în acest domeniu, la eveniment s-a prezentat parteneriatul dintre Rețeaua Universităților de la Marea Neagră și Reţeaua Şcolilor Europene Albastre - EU4Ocean - Network of European Blue Schools.
Doamna Evy Copejans, de la Asociația Europeană a Educatorilor în Științe Marine (EMSEA), Managerul de Proiect al Reţelei Şcolilor Europene Albastre, a prezentat inițiativa „Şcoală Europeană Albastră”, stadiul actual și etapele care ar trebui parcurse pentru obținerea certificării de o anumită școală.
Domnul Prof. Eden Mamut a prezentat, de asemenea, abordarea care a fost dezvoltată în România de echipa Rețelei Universităților de la Marea Neagră formată din Andreea Presură și Mihaela Lepădatu, ca un model pentru promovarea acestei inițiative în regiunea Mării Negre. A fost stabilit un parteneriat special cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, au fost efectuate evaluări cu privire la experiența existentă privind predarea și activitățile extracurriculare legate de inițiativa „creșterea albastră” și au fost identificate cerințele pentru promovarea în învățământul pre-universitar.
Pe baza acestei analize, au fost definite proiecte pilot care sunt în proces de implementare cu suportul Proiectului Black Sea CONNECT și a parteneriatului special stabilit cu Rețeaua Școlilor Europene Albastre.
Cursul din cadrul primei zile a evenimentului a fost dedicat Biologiei Marine și a fost prezentat de doamna Dr. Elena Stoica, de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”. Au fost prezentate aspectele legate de Microbiologia aplicată apelor din bazinul Mării Negre, evaluarea tulpinilor microbiene din diferite regiuni ale bazinului, metodele de investigare, rezultatele și experiența acumulată.
De asemenea, au fost prezentate sintetic metodologia și organizarea activităților de monitorizare și asigurare a siguranței și securității epidemiologice în apele de scăldat de pe litoralul românesc pe baza unui raport întocmit de doamna Dr. Luiza Căruceru, de la Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța.
În încheierea primei zile a evenimentului, au avut loc discuții și dezbateri cu privire la disponibilitatea și fiabilitatea datelor referitoare la măsurători privind microbiologia marină în Marea Neagră. A fost evidențiat faptul că, deși în țările riverane ale Mării Negre există deja implementate proceduri de colectare și monitorizare sistematică a datelor pe diferiți parametri, inclusiv indicatori referitori la microbiologie, se constată o insuficiență de date consistente cu privire la mai multe aspecte privind cunoștințele fundamentale asupra distribuției și evoluției tulpinilor microbiene, interacțiunile dintre microorganisme și ceilalți factori caracteristici în diferitele estuare din componența ecosistemului Marea Neagră și în special în zona apelor abisale.
În majoritatea situațiilor, rezultatele existente au fost obținute prin implementarea unor proiecte și acoperă doar anumite perioade sau anumite zone care au fost de interes pentru acele proiecte.
În acest context, domnul Prof. Mamut a prezentat parteneriatul care a fost stabilit între Rețeaua Universităților de la Marea Neagră și Fundația EGI (European Grid Infrastructure) pentru dezvoltarea unui Observator al Mării Negre privind „creșterea albastră”.
Această inițiativă face parte din activitățile care vor fi dezvoltate în cadrul Proiectului Black Sea CONNECT - Pachetul de lucru 4.2, aflat în coordonarea Rețelei Universităților de la Marea Neagră.
Participanții au subliniat importanța unei astfel de inițiative și și-au exprimat sprijinul în vederea materializării acestei propuneri. S-a propus ca faza pilot a Observatorului să fie dedicată Biologiei Marine și inițiată cu sprijinul Universității „Ovidius” din Constanța și al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, precum și cu contribuția organizațiilor partenere la Consorțiul Black Sea CONNECT, universităților membre ale RUMN și alte organisme interesate.
Evenimentul de lansare a Seriei de Cursuri a Rețelei Universităților de la Marea Neagră privind inițiativa „creșterea albastră” din zilele de 7 și 8 aprilie a fost organizată în formatul unui eveniment online la care s-au înregistrat 239 de persoane din următoarele țări: România, Turcia, Azerbaijan, Bulgaria, Grecia și Georgia.
Înregistrarea evenimentului poate fi accesată pe site-ul oficial al RUMN: http://bsun.org/ .
Pentru detalii suplimentare: Secretariatul Național Român al RUMN
Tel: 0241 606462 sau email:office@bsun.org