Profesorii sunt din nou în centrul atenţiei: cadrele didactice care predau la a VIII a și a XII-a vor fi nevoiți să intre forțat în concediu
Profesorii care nu au ore la clasele terminale intră în concediu timp de o lună, între 2 aprilie și 4 mai. Pe de altă parte, cei care au ore la a VIII-a și a XII-a își pot lua liber în zilele în care nu au cursuri, se arată într-un document trimis de Ministerul Educaţiei. Directorii instituţiilor de învăţământ au la dispoziţie o săptămână pentru organizarea programului pe luna aprilie.
Profesorii au intrat din nou în vizorul autorităţilor după ce a fost adoptată o nouă măsură. Mai exact, aceasta prevede modul în care dascălii își vor putea lua concediu în această vacanță prelungită precum şi modalitatea de plată.
În perioada 12 – 29 aprilie sunt 13 zile lucrătoare. În documentul de la Minister sunt prevăzute trei categorii de profesori: cei care au ore la clasele terminale, cei care nu au ore la clasele terminale, precum și educatorii. Dintre aceștia o parte dintre ei vor fi nevoiți să intre în concediu doar pentru o zi sau două pe săptămână, iar alții o lună întreagă.
Situaţia dezorientează complet cadrele didactice. Spre exemplu, la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa, din 64 de profesori 53 predau la clasa a 8-a şi clasa a 12-a. Cei din urmă vor lucra numai în zilele în care au ore la clasele terminale.
„Am o zi în care sunt în concediu, o singură zi pe săptămână. Aceasta ar fi lunea. În orarul meu. Eu am activitate pentru că am ore la clasele a XII-a. Nu ştiu cum va fi, deci eu personal ca profesor nu sunt lămurită asupra acestui aspect”, a declarat prof. Anka Nicolescu, profesor de limba engleză.
Şi profesorii suplinitori la plata cu ora spun că această măsură nu face decât să le scadă şi mai mult veniturile. Aceştia sunt cei mai afectaţi de noile măsuri.
„Întradevăr este o situație complicată, având în vedere că sunt încadrată la plata cu ora. În special, în contextul pandemiei, când oricum situația financiară este la pământ. De exemplu, în această perioadă, eu rămân doar cu orele celor din anii terminali, adică două, într-o singură zi din săptămână. Așadar, într-o lună voi primi salariu doar pentru patru ore. Nu pot să vă spun cu exactitate cu cât voi fi eu plătită în această lună de vacanță dar, cu siguranță, suma este foarte mică”, a declarat Elena Apostol, profesor.
În principiu orele acestor profesori încadraţi la plata cu ora nu dispar. Ei vor putea recupera în luna iunie, dar numai o săptămână - însemnând perioada de prelungire a anului şcolar 2020 - 2021.
„Cine este angajat la plata cu ora are un venit ocazional, obținut din acele ore suplimentare ale școlii. Ca orice part-time, ca orice job suplimentar, primești bani pentru ce muncești”, a declarat prof. Vasile Nicoară, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
Ministerul Educației a trimis inspectoratelor școlare lămuriri în privința felului în care cadrele didactice intră sau nu în concediu, în perioada vacanței de primăvară. Directorii au timp o săptămână să se organizeze.
„Pentru aceste materii care nu constituie subiecte de examen național se va face o reeșalonare a materiei pentru anul în curs, pentru semestrul acesta. Deci, nu vor exista abateri de la programa școlară. Profesorii vor recupera, în timpul rămas, materia care trebuia predată în acest interval”, a declarat prof. Bianca Ibadula, director adjunct Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța.
În documentul Ministerului Educaţiei se mai arată că şi educatorii vor avea concediu, însă doar dacă în grădinițe nu se organizează activități în timpul vacanței stabilite. Acestea pot rămâne deschise pentru „activități educaționale” în perioada 2 aprilie - 4 mai.