S-a terminat simularea examenului de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a
Emoțiile pentru elevii din anii terminali s-au încheiat. Astăzi a avut loc ultima probă, cea la alegere. Adolescenții s-au declarant mulțumiți de subiecte și spun că au fost extrem de ușoare. Principalul obiectiv al acestei simulări este acela de a-i familiariza pe elevi cu rigorile examenelor din vară.
Examenele pentru cei de clasa a XII-a și a XIII-a s-au încheiat miercuri cu ultima probă, cea la alegere a profilului. Elevii au avut de ales între mai multe materii, printre care: Geografie, Anatomie, Biologie, Chimie, Fizică, sau Psihologie.
„Am avut o sesiune atipică de simulare în condițiile acestea pandemice dar, trebuie să vă spun că am satisfacția că a fost chiar necesară și e utilă”, a declarat prof. dr. Vasile Nicoară, director Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanța.
Trei ore au avut la dispoziție elevii pentru a rezolva subiectele.
Pe durata celor trei zile de simulări, s-au respectat aceleași reguli ca la examenul propriu zis de Bacalaureat. Elevii și-au lăsat bagajele într-o cameră specială, iar în timpul examenelor au fost monitorizați cu sistemul audio-video al școlii.
Indiferent de ce materie au ales la cea de-a treia probă, adolescenții spun că subiectele au fost accesibile și speră ca și la examenul din vară să fie la fel de ușor.
„Foarte ok, mai ales dacă ai repetat un minim de informație, puteai să treci de nota șase. La română și matematică stăm cel mai bine. La biologie, eu cel puțin, nu am parcurs toată materia”, spune o elevă.
„Emoțiile obișnuite. Deja ne-am obișnuit cu examenele, de la examenul din clasa a VIII-a. Nu este ceva nou. Și cum a spus și colega mea, simulările au fost de mare ajutor”, spune o altă elevă.
„Foarte ușoare, accesibile și pentru o persoană care nu a citit. Chiar mi s-au părut foarte ușoare, putea oricine să le facă. Și chiar cred că Ministerul a ținut cont de situația în care suntem. Sunt foarte mulțumit de subiecte. Să fie așa și în vară”, spune un elev.
Simulările îi ajută pe tineri să-și testeze cunoștințele acumulate până în prezent. Flavius a ales să susțină examenul la Anatomiei și asta pentru că vrea să dea la Facultatea de Medicină.
„După părerea mea sunt foarte importante pentru că trebuie să vedem unde ar trebui să accelerăm pentru examenul din vară. Ar trebui să vedem exact punctele unde ar mai trebui să repetăm. Chiar dacă la unele probe a fost mai dificil, e bine pentru că altfel, probabil ne-am fi culcat pe o ureche. Este mai bine totuși pentru că ne stimulează. Foarte bine că am dat simulare, părerea mea. Chiar mi-am dorit să le dăm”, spune Flavius.
Anul acesta prezența la simulări a fost o surpriză. Din cauza pandemiei, directorii unităților de învățământ se așteptau la un număr mai mic de elevii la examene.
„Participarea copiilor și în prima și în a doua zi, a fost mult mai mare decât mă așteptam. Dată fiind și incidența îmbolnăvirii, teama multor familii de ce se întâmplă. Interesul mare al copiilor pentru autoevaluare, pentru cunoașterea procedurilor de examen a învins teama și s-au prezentat”, a mai declarat prof. dr. Vasile Nicoară, director Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanța.
„Este important din punctul nostru de vedere pentru că pe de-o parte ne acomodăm cu cerințele specifice examenului, cu modalitatea de organizare și cu felul în care trebuie să ne prezentăm în cadrul examenului. Pe de altă parte este o poză a momentului. O fotografie a pregătirii de la această dată a celor care vor putea să susțină examenul de Bacalaureat”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța.
Aproximativ 5.400 de adolescenți s-au înscris pentru susținerea celor 3 probe, dintre aceștia doar 3.777 au dat miercuri ultima testare. Acum tinerii așteaptă rezultatele care vor fi analizate la nivelul fiecărei clase. Notele nu vor fi trecute în catalog, doar dacă elevul solicită acest lucru în scris.