dobroge.tv

Live

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere autorităților locale mărirea burselor: decizia finală va fi luată la finalul săptămânii

23 martie 2021
Publicitate

Elevii constănțeni cer mărirea burselor. Pentru a determina autorităţile locale să sprijine tinerii, Asociaţia Elevilor din Constanţa a înaintat o propunere pentru majorarea acestora. Ei spun că la bugetul local sunt bani suficienți, iar mărirea burselor ar stimula elevii să facă performanță.

Alex este elev în clasa a douăsprezecea la un colegiu de prestigiu din Constanța. Datorită rezultatelor pe care le-a obținut în anii precedenți, a primit bursă. Suma este însă cel mult simbolică, crede tânărul.

Am luat și de performanță, și clasică. Ar trebui să mai crească, pentru că 50 de lei nu sunt de ajuns pe lună pentru un elev”, spune Alex.

Și alții sunt de părere că stimulentul material nu este suficient de mare. Ca să își acopere anumite necesității, copiii se plâng că trebuie să adune banii, lună de lună.

Îi las acolo în cont și dacă am nevoie de ceva mai scump, cărți pentru BAC, îi folosesc”, spune o elevă.

Cea mai delicată problemă o reprezintă bursele sociale. Multe familii nu au venituri, iar fondurile primite de școlari le permit acestora accesul la educație.

Avem cazuri în școală, elevi cu bursă socială în jur de 47, au fost mai mulți semestrul trecut dar au pierdut unii dintre ei bursa”, a declarat Cătălina Dumbravă, director Școala Generală nr. 10 Constanța.

Abandonul școlar nu este o oportunitate pentru societate. El trebuie evitat și găsite instrumentele necesare acestui lucru. În speță, bursele. Sunt o prioritate pentru stimularea prezenței la școală, dar și pentru realizarea de obiective educaționale peste medie”, spune o elevă.

La sfârșitul săptămânii viitoare consilierii locali vor decide ce burse vor fi acordate pentru semestrul acesta. De cealaltă parte, reprezentanții elevilor din Constanța critică proiectul de Hotărâre și solicită majorarea acestui ajutor.

În urmă cu câteva zile a fost publicat pe site-ul Primăriei municipiului Constanța un proiect de hotărâre prin care se aprobă cuantumul burselor pentru semestrul al doilea. Observăm totuși că sunt aceleași sume ale burselor ca-n semestrul întâi, fără nicio modificare, cu toate că au fost aprobați banii de la nivel național pentru cuantumul minim al burselor”, a declarat Silviu Morcan, Consiliul Județean al Elevilor Constanța.

Reprezentanții primăriei spun că s-au gândit la elevi și tocmai din acest motiv au mărit numărul burselor acordate, nu suma acestora.

Chiar dacă cuantumul burselor a rămas același pentru ambele semestre, bugetul pentru acest an a fost suplimentat cu șase milioane de lei. De aici deducem că numărul bursierilor a crescut”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

Elevii propun ca bursa de merit să crească de la 100 la 200 de lei, bursa de studiu de la 200 la 350 de lei, iar bursa socială să fie majorată de la 200 la 500 de lei. Pe lângă acestea, cei cu rezultate deosebite primesc şi bursă de performanţă de 1.000 lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233