OPORTUNITATE PENTRU CONSTĂNȚENI
Mecanici auto, de pe băncile școlii: învățământul profesional dual, proiectul autorităților care a atras atenția atât elevilor, cât și părinților
În urmă cu patru ani, județul Constanța avea prima școală de profil în învățământul dual, program care poate aduce din nou elita meseriilor ce în ultimii 30 de ani au fost aproape uitate. Timpul s-a accelerat, iar diplomele de licență au luat locul unor meserii importante din țara noastră: lăcătuși mecanici, instalatori, electricieni, operatori portuari sau chiar mecanici auto, sunt printre meseriile pe care prea puțini elevi și le mai doresc. Însă în sprijinul celor care vor un loc de muncă sigur și o calificare după terminarea studiilor vine învățământul profesional dual – proiectul autorităților care a deschis ochii atât elevilor, cât și părinților ce, potrivit statisticilor, se arată tot mai interesați de varianta școlii postliceale pentru copii lor.
Ferdi și colegii lui sunt îndrumați de angajații companiei pentru a învăța meseria de mecanic auto.
„Am ales să fac această chestie pentru că mi-a plăcut de mic copil, am crescut printre oameni mecanici și mi-a plăcut meseria. Am învățat să fac o revizie, să schimb discul de ambreiaj”, a declarat Ferdi Șaban, elev Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța.
Are 16 ani și este din Constanța, iar la alegerea sa în privința studiilor a avut un mare aport familia. Încă de mic îi plăcea să repare diverse lucruri… pe roți!
Reporter: Ai început cumva cu bicicletele? Ai pus lanțul la bicicletă?
Ferdi Șaban, elev Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța: Da, da. Când eram mic am început cu bicicletele, un ATV, un scuter și mi-a plăcut.
La service-ul auto din Constanța i-am întâlnit și pe colegii lui care pun în practică teoria învățată la clase.
Reporter: Ce lucrai în momentul acesta?
Elev: Desfăceam ștergătoarele. Și am învățat să scot șuruburi, să pun plăcuțe de frână și cam, atât în două săptămâni.
„Până acum la practică am învățat câteva chestii de bază. Reviziile, schimbarea plăcuțelor și mai multe, Am vrut la mecanică pentru că așa au fost și frații mei și am zis să mă iau după ei”, spune un alt elev.
Cei mai mulți dintre ei locuiesc în mediul rural, la zeci, chiar sute de kilometri distanță de municipiu. Elevii fac naveta zilnic de acasă la școală, iar cei care locuiesc în alte județe beneficiază de un loc în căminul din curtea liceului. Sunt elevii care, spre exemplu, au domiciliul în Tulcea, iar pentru ei naveta ar fi foarte grea. Tocmai din acest motiv, din 30 de elevi într-o clasă, puțin peste jumătate reușesc să își termine studiile. Costurile devin după un an sau doi de-a dreptul covârșitoare. Din acest motiv, fiecare elev primește o bursă de 200 de lei pe lună. Ei sunt deja parte a unui acord de învățământ profesional – dual, rar în România, și reglementat de o ordonanță adoptată de Guvern în urmă cu aproximativ 4 ani.
„Eu le spun că avantajul pe învățământul profesional este că după trei ani de școală profesională îți obții acel certificat de calificare și te poți angaja din a doua zi, iar după poți continua studiile la liceu fără nicio problemă”, a declarant Monica Răgușilă, directorul Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța.
Un avantaj al celor care urmează cursurile unei școli profesionale este că, pe lângă calificarea în domeniu, beneficiază și de anumite gratuități, în funcție de domeniu. În cazul Liceului Dimitrie Leonida, toți elevii au oportunitatea să își obțină permisul de conducere fără să achite taxele aferente.
Cadrele didactice de la școlile profesionale din Constanța spun că numărul elevilor interesați să urmeze astfel de cursuri este în creștere. Dacă în 2017, primul liceu încadrat în programul învățământului profesional dual a avut o singură clasă de 30 de elevi, astăzi numărul claselor a ajuns la șase.
„Cei din dual au mers la agentul economic încă din clasa a IX-a și au făcut practica, spre deosebire de celelalte clase unde începem din clasa a X-a cu distribuirea pe reprezentanțe și service-uri. Ei merg din a IX-a și e foarte ușor să pui în practică ceea ce înveți teoretic aici, la școală. Avem copii care de dimineața de la 8 la 12 merg în service și muncesc acolo. Sunt agenți economici care, ei deși merg patru ore, ei îi plătesc ca pe o zi întreagă normală, adică le dau salariu ca unui angajat normal și apoi de la 12 fug acasă și la 13 intră la orele online”, a mai declarat Monica Răgușilă, directorul Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța.
Acesta este și motivul pentru care zeci de companii au semnat parteneriate cu astfel de unităţi de învăţământ, pentru a pregăti viitori meseriaşi.
Fie că își doresc să devină mecanici auto sau electricieni, aceștia trebuie să atingă 80% din orele de practică. Fiecare service își alege câți elevi pot veni în practică și asta doar în funcție de necesități.
Chiar și așa, trist este faptul că puţini se înghesuie să participe, iar acest lucru creează un gol imens pe piaţa muncii. Spre exemplu, în service-urile de la malul mării există o lipsă acută de tinichigii.
„Sunt unii care vin și întradevăr le place să se murdărească pe mâini. Pe piața forței de muncă să știți că e o lipsă acută a forței de muncă în domeniul nostru sau poate în toate domeniile, cu toate că oameni sunt, oportunități sunt. Majoritatea dintre ei, după ce termină studiile, se gândesc să plece afară. Nu știu dacă afară, pe românește, aleargă câinii cu covrigii în coadă”, a declarat Nicușor Manea, director service auto.
Parcul auto al liceului este tot mai bogat: anul acesta se mândrește cu șase autoturisme. De asemenea, reprezentanții instituției au cumpărat anul trecut, din bugetul local, două mașini noi pe care elevii învață să conducă. Mașinile sunt folosite numai pentru clasele din învățământ profesional și dual. Liceul Auto, așa cum este cunoscut de comunitate, este singura şcoală din judeţ care oferă calificări la nivelul 3, 4 și 5 specifice transportului auto și cuprinde clase de liceu tehnologic, învăţământ de zi, seral, învățământ profesional de trei ani, învățământ dual, școală postliceală și de maiștri.