JUDEȚUL CONSTANȚA. Copiii fără posibilități au primit tablete pentru a putea participa la cursurile online
Ieșirea din sărăcie trece prin online. Tabletele pentru copiii fără posibilități din Constanța au ajuns în sfârșit în casele de la țară, acolo unde școală online, este un vis imposibil pentru mulți elevi.
Familia Pantelimon locuiește într-un bordei săpat în pământ la marginea satului Piatra, din Constanța. Sunt patru adulți și trei copii, cel mai mic find în clasa a V-a. Lucian e bun la carte și-ar învăța dar nu avea niciun dispozitiv pe care să se conecteze cu clasa și cu profesorii săi.
„Cu colegii nu pot să vorbesc pentru că este în pandemie și nu aveam voie să mă duc la ei acasă. Numai pe platformă și eu nu aveam", spune Lucian Pantelimon, elev.
În întunericul din bordeiul în care locuiește, ochii copilului sunt luminați de ecranul tabletei primite în dar. Lucian a pășit dintr-o dată, în era digitală.
„Acum o să fie mai ușor pentru mine ca să-mi fac lecțiile. Pot să-mi fac și eu temele, pot să învăț să fiu în rând cu ceilalți copii", mai spune Lucian Pantelimon, elev.
Mama lui Lucian a fost prima care a vorbit cu învățătoarea. I-a spus că acum și copilul ei are o tabletă și poate fi în rand cu ceilalți.
„Am mai vorbit cu doamna, îi trebuia parfuma aia cum zice el ... Parola? ... Pa-rola aia, da", spune Elena Pantelimon, mama lui Lucian.
În satul Piatra din Constanța părinții nevoiași au făcut coadă la școală ca să ia tabletele pentru copiii ce-i așteaptă acasă. Sunt mulți micuți isteți și dornici de învățătură, dar părinții nu au mai mult de-un telefon, și-n felul acesta școala merge greu.
„Nu puteam să intru în două locuri deodată și pe WhatsApp la mesaje și pe Teams. De-aceea era greu”, mărturisește o elevă.
Elev: De pe telefon.
Reporter: Cum a fost?
Elev: Greu.
Reporter: De ce?
Elev: Nu puteam să văd mesajele pe care ni le trimitea doamna. Pentru că era mic și aveam nevoie să văd mai clar
Copiii privesc cu interes și curiozitate, mai ales că din cutiile de carton ies tabletele mult visate. Bucuria e imensă pentru toți școlarii fără posibilități din comuna Piatra. Sunt 78 la număr și cei mai mulți nu au văzut până acum o tabletă, iar alții n-au pus mâna pe-un astfel de dispozitiv.
„Este binevenită și eu zic c-o să ne fie de folos", spune un părinte.
„Există un contract de comodat între noi și părintele elevului respectiv pe durata anului școlar urmând ca la sfârșitul anului școlar ele să fie strânse”, declară Mihaela Scupra, directorul școlii.
Conform unui studiu IRES, doar 68% dintre copii au acces la laptop-uri sau tablete, ceea ce înseamnă că 32% dintre elevi rămân în afara sistemului de educație, proporție substanțial mai mare decât procentul de 9%, adică 250.000 de copii, indicat de Ministerul Educației în luna mai. Numărul copiilor care nu pot participa la educația online este de 9.000.000 de elevi, de 3,6 ori mai mare decât evaluarea oficială.
Monica Anisie, ministrul educației, a anunțat pe Facebook că până în acest moment au fost livrate elevilor din toată țara 200.000 de tablete. Asta deși guvernul Orban promisese că până la începutul noului an școlar vor fi distribuite 250.000 de tablete.