UPDATE. Greva din Educație continuă după ce negocierile de la Guvern au eșuat. Președintele Klaus Iohannis îi primește la discuții pe sindicaliști
Greva profesorilor continuă. Marți, 30 mai, se anunță cel mai mare protest din sistemul de învăţământ. Peste 20.000 de angajați din toată țara sunt așteptați în Piața Victoriei, de unde vor pleca în marș până la Cotroceni.
În ciuda promisiunilor pe care le-au primit din partea Guvernului şi a ministerelor de linie, sindicaliştii au decis să continue greva şi să-şi prezinte revendicările în cadrul unei manifestări stradale.
La momentul redactării acestei știri, aproximativ 3.000 de persoane s-au strâns în Piața Victoriei.
Protestul va avea loc între orele 11.00 şi 16.00, după următorul program:
- între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei;
- între orele 12.00 – 13.00, adunare publică în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara;
- între orele 13.00 – 15.00, deplasarea participanţilor pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei – Str. Ştirbei Vodă – Spl. Independenţei – Pod Grozăveşti – stânga Şos. Grozăveşti – Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare – punct final Statuia Leu;
- între orele 15.00 – 15.30, adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu.
- între orele 15.30 – 16.00, defluirea totală a participanţilor.
„Pentru buna desfăşurare a evenimentului, începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul rutier în Piaţa Victoriei, asigurându-se 2 benzi pe sens în faţa Guvernului României, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu şi se va restricţiona traficul gradual pentru staţionarea autocarelor pe Şos. Kiseleff, benzile I, III şi IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, fără afectarea intersecţiilor. Banda II de circulaţie pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenţie”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.
Reprezentanţii sindicatelor au declarat, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că au cerut o majorare salarială până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie. Ei au transmis că nu există motive ca protestul programat pentru marţi să nu aibă loc, întrucât nu au obţinut nimic concret.
Întâlnire cu Nicolae Ciucă
Între timp, sindicatele din educație au primit și invitația oficială de la Guvern. Nicolae Ciucă are programate astăzi două întâlniri cu reprezentanții sindicatelor din educație și sănătate, la ora 12.00, respectiv 15.00 -- detalii aici: Premierul Nicolae Ciucă se întâlnește astăzi cu sindicatele din educație și sănătate
UPDATE. Mai mulți elevi din cadrul Asociației Elevilor din Constanța se află la București, în fața Palatului Victoria, pentru a-și susține profesorii la cel mai mare protest organizat în ultimii ani de sindicatele din Educație -- detalii aici: Elevii constănțeni îi susțin pe profesori la protestul din Piața Victoriei
UPDATE. Negocierile purtate marți cu premierul Nicolae Ciucă la Guvern au eșuat, iar liderii celor trei sindicate din învățământ au anunțat că greva generală din școli și protestele continuă. Cadrele didactice sunt în marș din Piața Victoriei spre Palatul Cotroceni, acolo unde liderii de sindicat cerând să fie primiți de către președintele Klaus Iohannis.
UPDATE. Protestatarii, primiți de Klaus Iohannis
Sindicaliştii din Educaţie au anunţat, marţi, după discuţiile care au avut loc la Guvern, că acţiunile de protest continuă. Sindicaliştii adunaţi în Piaţa Victoriei pleacă în marş spre Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis îi primeşte, marţi, la discuţii pe protestatarii din educaţie care au plecat din Piaţa Victorie, îndreptându-se spre Palatul Cotroceni, au precizat surse oficiale pentru News.ro.
„Astăzi, primul ministru ne-a promis că vor da memorandum publicat în Monitorul Oficial legat de acea grilă (de salarizare - n.r.). Am cerut răspicat, oamenii vor alt act normativ, ordonanţă de urgenţă, pentru că altfel nu au încredere. Iar legat de cererea noastră, şi anume de a se majora salariile aşa cum am cerut ieri, aplicarea art. 12 din 153, nu se acceptă. E vorba de o creştere de 20 la sută a salariilor”, a afirmat Simion Hăncescu, liderul FSLI.
Sindicaliştii au declarat că la discuţii s-au oferit prime de 4.000 de lei la personalul didactic şi de 1.500 de lei la cel nedidactic. Ideea privind emiterea unei OUG nu a fost acceptată.
Liderul Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că acţiunile de protest continuă.
„Preşedintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situaţia din ssistem va trebui să intervină în regim de urgenţă. Este rolul domniei sale de mediator”, a spus Nistor.
„Greva continuă”, a subliniat Hăncescu.
UPDATE. Potrivit digi24.ro, profesorii au primit în mod oficial invitația la discuții la Cotroceni. Ora stabilită pentru discuții este 15.30.
UPDATE. Discuţiile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii angajaţilor din sistemul de învăţământ s-au încheiat. Liderii de sindicat au anunţat că preşedintele Klaus Iohannis le-a promis protestatarilor că se oferă să gireze şi să garanteze un acord între guvernanţi şi sindicalişti, acord privind revendicările acestora.
”I-am prezentat domnului preşedinte care sunt revendicările noastre. Domnia sa a spus că emiterea unui act normativ, ordonanţă sau altceva, nu se poate, dar că se angajează, în cazul în care se va accepta un acord, îl va gira, va gira şi domnia sa acel acord”, a declarat Simion Hăncescu, la finalul negocierilor.
Sursă foto: hotnews.ro
Sursă video: Facebook EduPedu / Facebook Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”