dobroge.tv

Live

Tinerii de aur ai Constanţei. Şase elevi au gândit, proiectat şi construit un satelit care să încapă într-o cutie de suc. ''Asta este adevărata învăţare''

16 mai 2023
Publicitate

Șase elevi de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța au gândit, proiectat şi construit un satelit care să încapă într-o doză metalică de băuturi răcoritoare. Are senzori meteo şi camere de luat vederi şi comunică cu staţia de bază de la sol, prin fluxuri de date. Aceștia vor reprezenta România cu invenţia lor la o competiție internaţională organizată în Spania de Agenţia Europeană Spaţială. Beta

Provocarea pentru elevi a constat în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri.

„Sunt mai multe module care conţin fiecare unul sau mai mulţi senzori conectate la un microcontroler care rulează un cod și citește diferite date din atmosferă: senzori de temperatură, de GPS, de umiditate, presiune”, a spus Eric IBRAIM, elev Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

„Satelitul nostru este dotat şi cu o cameră video, v-o şi arăt, este orientată în partea de jos pentru a face o aproximativă cartografiere a terenului de jos asupra căruia el zboară. De asemenea, aici în interior sunt și senzorii care sunt puși în spatele acestui grilaj”, a spus Alexandru TÂRHOACĂ, elev Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Satelitul se numeşte CanSat şi trebuie să reziste când e lansat de la un kilometru înălţime cu ajutorul unei rachete, balon, avion sau elicopter.

„Am conceput acest model la imprimantă 3D. La lumina UV acesta luminează puternic. În plus, am avut un buzzer care ne-a ajutat să găsim CanSat-ul. Când ne-am apropiat de el acesta bipăia şi l-am auzit de la vreo 10 metri aproximativ și l-am găsit imediat”, a spus Patrick Andrei CIORANU, elev Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Misiunea primară a satelitului este impusă de organizatori pentru toate echipele concurente: micul dispozitiv trebuie să măsoare temperatura și a presiunea atmosferică şi transmită datele la sol cel puțin o dată pe secundă pentru a putea fi analizate și integrate pe un grafic.

A doua jumătate a echipei s-a ocupat cu testare a întregului proiect, pe fiecare componentă în parte şi scrierea programului de software care să guverneze tot.

„A fost destul de complicat pentru că este foarte complex și necesită foarte mult timp. Trebuie îmbinaţi toţi senzorii în cod şi trebuie făcuţi pe parcurs, adică în fiecare zi mai adaugi un senzor şi tot aşa. Există și erori. Până să funcționeze un cod sunt zeci de încercări”, a spus Vlad Andrei LUŢAI, elev Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Din echipa care a câștigat etapa națională a Concursului Internațional CanSat, ediția a 13-a fac parte și două fete.

„Partea de testare este cea mai importantă parte; vine după foarte multe calcule. E practic partea de siguranţă care ne confirmă nouă că proiectul chiar o să funcţioneze”, a spus Lorena POPESCU, elevă Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

„Spre exemplu, ca să testăm GPS-ul şi să transmită toate datele, noi am plecat pe plajă la o distanţă, am atins 2.300 metri și am reușit să transmitem toate datele cu succes”, a spus Iarina GEORGESCU, elevă Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Copiii din Constanța vor reprezenta România la turneul final al concursului de sateliţi desfăşurat în Spania, organizat de Agenţia Spaţială Europeană.

"Asta este adevărata învăţare: este specifică vârstei lor, ei descoperă şi devin cine trebuie să devină", a declarat Ion BĂRARU, profesor de fizică.

Echipa este formată din elevi de clasa a IX-a, a X-a și a XI-a. Aceasta este o competiție care își propune să stimuleze tinerii pentru profesia de astronaut.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233