Elevii constănţeni au revenit în bănci. Au fost verificați în gât, le-a fost luată temperatura și li s-au prezentat recomandările de care trebuie să țină cont în starea de alertă epidemică
La școală în stare de alertă epidemică. Toate unitățile de învățământ și-au deschis astăzi porțile, însă în condiții speciale. Înainte de a intra la ore, toți elevii au fost verificați de cadrele medicale. În unele școli, triajul epidemiologic a fost făcut în curte chiar la poartă, iar în altele s-a făcut în fiecare clasă. În unitățile școlare unde nu există medic, profesorii au apelat la părinți sau la asistenții comunitari. Adulții sunt și ei atenți la starea de sănătate a celor mici, iar cei mai mulți susțin că în cazul în care aceștia prezintă simptome nu-i vor lăsa să mergă la școală.
Școala a început luni în „stare de alertă epidemică” din cauza gripei. Unitățile de învațământ s-au redeschis fără restricții însă, elevii care s-au întors la ore au trecut în mod obligatoriu printr-un triaj epidemiologic.
Toți elevii au fost verificați în gât, le-a fost luată temperatura și li s-au prezentat recomandările de care trebuie să țină cont în starea de alertă epidemică, declarată săptămâna trecută de către ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila.
„Săptămâna trecută, în zilele de joi și vineri am făcut o dezinfectare a tuturor spațiilor. La prima oră, cadrele medicale au intrat în clase, după ce-au intrat copiii în clasă, s-a făcut (nr. - triajul epidemiologic) în clasă”, a declarat prof. Ana-Maria CIUBOTARU, director Colegiul Național Pedagogic ,,Constantin Brătescu” Constanța.
„Personalul medical a trecut prin fiecare clasă, a văzut fiecare copil. În observațiile pe care le-au făcut cadrele didactice nu sunt semnalate probleme deosebite. Am recomandat personalului să poarte mască”, a declarat prof. Vasile NICOARĂ, director CNMB Constanța.
Părinții sunt, de asemenea, atenți în ceea ce privește starea de sănătate a copiilor. Înainte de a-i pregăti de școală, adulții susțin că se asigură că cel mic se simte bine. Ba mai mult, aceștia nu au putut intra luni în curtea școlii. Profesorii sunt cei care i-au dus pe elevi în clase.
Dacă în timpul orelor vreun elev începe să prezinte tuse, febră, ori să-i curgă nasul, va fi văzut de medicul școlar sau asistenta medicală şi vor fi anuntați părinții, însă aceștia spun că încearcă pe cât posibil să fie atenți la simptomele celor mici.
„Este verificat în fiecare dimineață, îi este luată chiar și temperatura și starea lui spune tot. Dacă-i curge năsucul, tușește, este un indiciu foarte bun pentru noi”
„Îl palpez nu trebuie să-i iau temperatura ca să-mi dau seama și dacă tușește stp acasă, dacă nu merge la școală”
Peste 100.000 de elevi din întreg județul Constanța vor fi zilnic verificați de către cadrele medicale sau de către profesori, acolo unde nu există un medic. În cazul în care aceștia prezintă simptome specifice gripei sau virozei, vor fi puși în izolare la domiciliu.
„Dacă are semne de boală, să nu se ducă la școală și dacă tratamentul pe care-l poate face orice mămică acasă cu ceaiuri, cu o frecție cu spirt, după două trei zile să se prezinte la medic. Copiii trebuie hidratați cu lichide multe, cantități mici, dar calde, de alimente, băuturi, chiar dacă le refuză, trebuie să-i ajutăm să le bea”, a spus dr. Eugenia MUNTEANU, medic de familie.
Între timp elevii, dar și profesorii vor purta mască pe parcursul orelor, se vor dezinfecta periodic pe mâini, iar sălile de studiu vor fi aerisite cât mai des. De asemenea, în aproape toate cele 27 de școli, 25 de licee și 39 de grădinițe de stat există cabinete medicale școlare unde lucrează 12 medici și 65 de asistente.
Mai mult, în Constanța există și 13 cabinete stomatologice în care își desfășoară activitatea 14 medici și 11 asistente. La sfârșitul săptămânii trecute la nivelul județului au fost raportate 115 cazuri de gripă, peste 1.000 de pneumonii și aproximativ 3.550 de infecții respiratorii ale căilor superioare.