CONSTANŢA. 25 de copii, îngrămădiţi într-o sală de clasă improvizată. În urma unor controale, școala a fost amendată pentru mai multe nereguli: ''Erau ca într-o debara''
Nu vor să fie relocați! Acesta este mesajul pe care l-au transmis astăzi mai mulți părinți ai căror copii se află în clasa 0 la Școala Generală „Nicolae Tonitza” din Constanța. Concret, elevii ar urma să învețe pentru un an în altă școală pentru că actuala unitate de învățământ nu dispune de spațiu suficient pentru toți copiii. Părinții nemulțumiți de această decizie au făcut o serie de petiții la instituțiile statului. Astfel, în urma controalelor, școala a fost amendată pentru mai multe nereguli.
Acesta este drumul pe care trebuie să îl parcurgă în fiecare zi elevii unei clase pregătitoare din cadrul Școlii Generale „Nicolae Tonitza” din Constanța. Trec prin două încăperi în care sunt depozitate diverse lucruri și apoi intră în clasa care a fost amenajată la începutul acestui an. Inițial sala a fost o bibliotecă. Însă, condițiile care le-au găsit părinții aici nu au fost tocmai cele mai bune.
“În prima zi de școală am avut un șoc, în sensul că acea încăpere era o fostă bibliotecă, iar acea fostă bibliotecă nici măcar pentru prima zi nu a fost văruită. Era un portocaliu pe pereți, erau urme de cuie cum au fost scoase rafturile de pe pereți. Nu avea nici tablă. Oricum, dacă nu avea nici tablă erau niște bănci aruncate acolo pe o mochetă foarte veche în condițiile în care niciuna din acele liniuțe din ordinul de ministru care trebuie respectate privind igiena în instituțiile de învățământ nu erau respectate”, a spus Virgil Toma, un părinte.
“Am găsit o clasă insalubră în care am intrat trecând printr-un hol unde erau depozitate materiale, scări, cuptor cu microunde pus sus pe perete, o chiuvetă, era și o chiuvetă acolo, după care clasa care arăta jalnic”, a spus Daniel Dalaca, părinte.
“De ce i-au pus într-o clasă ca o debara, aia nu era clasă de școală. Deci erau într-o debara”, a spus Maria Petre, bunică.
În prima vacanță, clasa a fost renovată și spațiul modificat parțial. Cu toate acestea, din punct de vedere legal, locul este mult prea mic pentru 25 de elevi. În acea sală trebuie să învețe cel mult 18 copii. Astfel, părinții au fost anunțați că de săptămâna viitoare clasa pregătitoare din care fac parte copiii lor va fi relocată. Concret, aceștia ar urma să învețe pentru un an de zile, potrivit conducerii școlii, la Şcoala Gimnazială Nr. 6 „Nicolae Titulescu”. Părinții sunt revoltați și spun că nu este corectă decizia luată.
“Ni s-a spus la prima ședință că suntem clasă suplimentară. Și atunci, majoritatea părinților am decis să mergem mai departe cu petiții pentru că nu ni s-a promis nimic, din păcate. Nu am făcut aceste lucruri din răzbunare, din răutate, ci pur și simplu să căutăm soluții bune pentru copiii noștri”
Conducerea unității de învățământ spune că, potrivit planului de școlarizare realizat la începutul anului 2022, școala nu putea să aibă mai mult de șase clase.
“Noi am cerut 132 de copii. Atâta era spațiul pe care școala îl putea asigura pentru acest an școlar, doar că în aplicație s-au înscris 184 de copii. 176 de copii erau din circumscripție, restul nu erau. Așa că cei din circumscripție au rămas, 176. Unul a plecat în străinătate. Asta însemna că erau copii pentru șapte clase. În planul de încadrare, repet, noi am cerut șașe clase. Școala nu deținea spațiul suficient”, a declarant prof. Iuliana IONESCU, director Școala Generală „Nicolae Tonitza” din Constanța.
Nemulțumiți, părinții au depus petiții la diferite instituții ale statului. În urma controalelor, unitatea de învățământ a fost amendată de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea și Direcția de Sănătate Publică pentru o serie de nereguli.
“Printre acestea menționăm: instalații electrice exploatate cu improvizații, nefuncționarea în totalitate a iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, precum și desființarea ușilor de la scările de acces interior. Acestea au rolul de a opri pătrunderea fumului, a gazelor ferbinți și împiedicarea propagării unui eventual incendiu. Pentru neregulile constatate, inspectorii de Prevenire au aplicat şase avertismente și opt amenzi în cuantum de 3.000 lei”, a spus sg. maj. Oana MANOILĂ, subofițer tehnic principal CIRP.
“DSP Constanța a amendat unitatea școlară în speță pentru nerespectarea termenului de notificare a modificării structurii unității de învățământ”, a declarat Tudorel ENE, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Am încercat să luăm legătura cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța pentru a obține un punct de vedere cu privire la acest subiect, însă până la ora publicării acestui material, nu ni s-a transmit nicio informație.