Peste 40% dintre elevii din România sunt analfabeţi funcţional. Profesor: „Acești copii au note mai mici. Sunt copii care de regulă nu înțeleg ce citesc”
42% dintre elevii din România sunt analfabeți funcțional. Asta arată un raport realizat de o platformă de teste standardizate, care subliniază faptul că majoritatea școlarilor de gimnaziu de la noi din țară sunt capabili să citească un text, însă cei mai mulți dintre aceștia nu-l înțeleg. Cadrele didactice, dar și părinții, susțin că cea mai importantă în astfel de situații este susținerea familiei, la care, ulterior, se adaugă și eforturile profesorilor.
Starea învățământul din România pare că se înrăutățește de la un an la altul, în ciuda tuturor eforturilor depuse în acest sens. Ultimul raport privind nivelul la care se află elevii de gimnaziu de la noi din țară arată că 42% dintre aceștia pot citi un text, însă nu-l pot interpreta și nu-și pot crea propriile idei. Analiza a fost realizată de o platformă de teste standardizate pentru elevi alături de alte șapte organizații non-profit specializate în domeniul educației în baza rezultatelor pe care peste 47.000 de elevi din toată țara le-au obținut la testele de literație. Situația este alarmantă și în municipiul Constanța, unde cadrele didactice spun că în fiecare clasă există cel puțin un astfel de elev.
„Bănuiesc că avem o mai mare parte decât alte școli sau poate la fel. Acești copii au note mai mici. Sunt copii care de regulă nu înțeleg ce citesc”, a declarat prof. Cătălina Dumbravă, director Școala Gimnaziala Nr.10 „Mihail Koiciu” din Constanța.
„Tehnic el stăpânește cititul, dar înțelegere textului dă semne că are lacune mari. Adică sunt cuvinte sau expresii al căror înțeles nu-l înțelege, deci nu poate folosi respectivul text”, a declarat prof. Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.
Profesorii spun că este ușor de depistat un elev care este analfabet funcțional, iar cauza principală, susțin ei, este educația de acasă, care de cele mai multe ori lipsește cu desăvârșire. Mai mult, cei mai mulți elevi ajung analfabeți funțional deoarece nu citesc nici măcar o carte.
„Din nefericire, în cazul nostru cel puțin, sunt și familiile analfabete, la propriu. Avem părinți care nu știu să scrie și să citească”, a mai declarat prof. Cătălina Dumbravă, director Școala Gimnaziala Nr.10 „Mihail Koiciu” din Constanța.
„Evident, mediul familial este primul factor care influențează dezvoltarea fiecărui copil în mod individual. Ei citesc din ce în ce mai puțin, poate chiar deloc”, a mai declarat prof. Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.
Și unii elevi spun că printre colegii lor există și tipul analfabetului funcțional, însă cei mai empatici încearcă de multe ori să-i ajute pe aceștia.
„Da există colegi care sunt analfabeți funcționali și e problemă asta”, spune un elev.
„De multe ori se întâmplă să mai întâlnesc, adică în școală mai există. Prefer să le explic ceea ce citesc de mai multe ori și să le spun semnificația anumitor cuvinte pe care nu le-au înțeles”, spune o elevă.
„Ar trebui ajutați prin mai multe activități practice”, spune un elev.
„Cea mai signifiantă perioadă este cea a copilăriei, pentru că atunci se formează mintea”, spune o elevă.
De cealaltă parte, părinții susțin că, pe lângă implicarea familiei, școala are de asemenea un aport considerabil în dezvoltarea elevilor. Însă marea problema a generației tinere, spun ei, ar fi tehnologia avansată și gadgeturile de care tinerii sunt tot mai atrași.
„Normal că trebuie învățați de mici. Stând lângă ei, citindu-le, explicându-le, e ceva normal”, spune un tătic.
„Nu se ocupă nici părinții de ei. Sunt foarte atrași de tehnologie”, spune o mămică.
Raportul a venit în urma rezultatelor pe care elevii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani le-au obținut la testările standardizate. Cei mai mulți au obținut scorul „nefunțional”, ceea ce îi plasează în poziția de analfabetism. Mai mult, raportul arată că pe fiecare categorie de vârstă, media scorurilor obținute de băieți este mai mică decât media scorurilor obținute de fete.