Elevii din șapte unități de învățământ din județul Constanţa vor susține testări standardizate. ''Problema este următoarea: peste noapte, am putea spune, a apărut această discuție''
În șapte unități de învățământ din județ, elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal vor susține testări standardizate. O parte dintre aceștia, dar și unii părinți sunt însă nemulțumiți. Nu pentru că vor trece din nou printr-un set de examene, ci pentru că, susțin aceștia, sunt prea din scurt. Și asta pentru că, testările ar trebui să fie susținute înainte de încheierea anului școlar în curs. De cealaltă parte, adulții, dar și profesorii le văd benefice, mai ales că elevii își vor putea testa astfel nivelul de cunoștințe pe care îl au la sfârșit de an.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a propus teste standardizate pentru elevi. Acest lucru înseamnă că, în fiecare județ din țară, în șapte unități de învățământ, în două perioade diferite elevii care nu sunt în anii terminale vor susține pilotarea evaluării standardizate. Totuși, timpul, spun elevii, este cea mai mare problemă.
„Scopul declarat de Ministerul Educației ar fi ca să putem vedea la ce nivel sunt elevii, ce pierderi au existat în pandemie, etc, ceea ce e un lucru bun și pe care noi l-am susține. Problema este următoarea: peste noapte am putea spune a apărut această discuție, precum și un ordin dat pe surse pe diverse publicații de presă, cum că: niște teste standardizate făcute de o firmă privată, vor fi pilotate în școli”, a declarat Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor Constanța.
Pe mulți dintre elevii constănțeni nu-i deranjează testarea în sine, pentru că, susțin aceștia îi ajută să-și pună la punct cunoștințele acumulate.
„Consider că e un lucru eficinet pentru evaluarea elevilor și mai ales că s-a făcut școala online, unii poate n-au fost atenți la ore, consider că ar fi o evaluare bună și eficientă”, a spius o elevă.
„Da, este o evaluare suplimentarea și ne mai testează cunoștințele”, este de părere un elev.
„Ne mai și familiarizăm cu examenul și da, este bun, dacă s-ar face”, spune un alt elev.
Nu toți sunt însă de acord cu aceste testări. O parte dintre elevi susțin că oricum este prea târziu pentru a mai îmbunătăți ceva în cazul în care vor lua o notă mică. Și asta pentru că, mai au puțin și vor intra în vacanța de vară, iar orele sunt aproape de final.
„Nu prea sunt de acord pentru că este o perioadă foarte stresantă pentru noi și dacă luăm note mici, va fi demoralizator pentru noi”, a spus o elevă.
De cealaltă parte, profesorii și părinții sunt de acord cu testările care, spun ei, reprezintă un beneficiu pentru elevi.
„Sunt utile în măsura în care constituie un feedback pentru cadrele didactice, dar și pentru părinți, în legătură cu nivelul de cunoaștere și mai ales de înțelegere a noțiunilor la care fac apel itemii din testele respective.Mai ales că revenirea din format online în format fizic a adus după sine o intensificar e a ritmului de parcurgere a materiei, sau dacă nu a fost o intensificare de parcurgere a materiei, o încercare de recuperare care n-au fost foarte bine aprofundate dată fiind bariera de comunicare în format online”, a declarat prof. Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
„Nu văd de ce ar strica. E vorba de o oră sau două de stat în fața unui ecran, oricum ei petrec destul de multe ore, orice am face noi și e o pregătire, să zicem în plus, pentru cei care urmează să dea examenele naționale”, a spus Dănuț Cernat, președintele Comitetului Județean al Părinților Constanța.
Evaluarea standardizată va avea loc la limba și literatura română, matematică și istorie. Testele vor fi digitalizate, iar timpul de lucru pentru fiecare este de 30 de minute, pentru clasele din învățământul primar, respectiv 60 de minute, pentru clasele din învățământul gimnazial și liceal. Ordinul de a introduce organizarea pilotării evaluării standardizate, emis de către ministrul Educației, Sorin Cîmpleanu a fost deja trimis spre consultare partenerilor de dialog social.