Noi schimbări, în sistemul de învățământ. O singură medie pe tot parcursul anului școlar, tezele nu vor mai fi obligatorii
Noi schimbări au fost anunțate în sistemul de învățământ. Elevilor le va fi încheiată o singură medie pe tot parcursul anului școlar, iar tezele nu vor mai fi obligatorii. Și calendarul Bacalaureatului a fost modificat pe ultima sută de metri. Ministerul Educației a constatat că unele probe se suprapun cu Evaluarea Națională.
Pentru cei mai mulți dintre elevi a început perioada tezelor. Este posibil, însă, ca lucrările semestriale să fie și ultimele din viața lor. Acestea ar putea să nu mai fie obligatorii. Media anuală va fi încheiată dintr-un număr de note pe care fiecare profesor îl va decide pentru fiecare situație în parte, fără să existe un regulament de notare strict, cum este în prezent. Părerile copiilor sunt împărțite.
"Eu consider că e mai bine cu teze, până la urmă, la final de semestru e ca o evaluare. Trebuie să vedem și noi dacă am învățat ceva la materiile respective, la ce nivel suntem", a spus o elevă.
"Fiind obișnuiți într-un fel, consider că tezele arată ce am învățat de-a lungul întregului semestru și sunt un mod de a testa elevul și cunoștințele sale mult mai bun decât prin a se scoate", a spus o altă elevă.
Alții spun că viața lor de elev ar fi mai ușoară dacă nu ar avea pe cap lucrările scrise semestriale.
"Fără teze din punctul meu de vedere, pentru că este mult mai ușoară materia în primul rând și ne lasă mai lejeri", a spus un elev.
"Fără teze. Te pot ajuta, îți pot și strica media. Cred că e mai bine fără teze, e un stres în plus", este de părere un lat elev.
Deciziile care urmează să fie anunțate vin pe fondul schimbării structurii anului școlar și trecerii de la semestre la „module de învățare”. Vor fi cinci module, alternate de cinci vacanțe.
Noul an şcolar va începe în prima zi de luni din septembrie, adică pe 4 septembrie şi se va încheia pe 16 iunie. O altă noutate este şi introducerea, pe lângă programul Şcoala Altfel, şi a programului Săptămâna Verde. Acesta va fi inclusă în modulele 4 și 5, la alegerea școlilor.
Nici reprezentanții unităților de învățământ nu văd cu ochi buni aceste schimbări.
„Sistemul nu trebuie supus permanent și insistent unor anunțate modificări pentru că ele pot crea o perturbare. Este bine ca introducerea unor mecanisme, unor reglementări legale după ce au loc dezbateri, după ce se finalizează o variantă clară”, a spus prof. Vasile Nicoară, director Colegiul Național ,,Mircea cel Bătrân” Constanţa.
Modificări apar şi în cazul calendarului de Bacalaureat. Și asta pentru că una dintre probe se suprapunea cu cea scrisă la limba și literatura română de la Evaluarea Națională. La Colegiul Național ,,Mircea cel Bătrân” din Constanţa, de pildă, se puteau susține ambele examene simultan, în cele două sedii pe care le are instituția. Chiar și așa, este nevoie de o organizare mai atentă din partea Ministerului Educației, spune conducerea.
„Trebuie mai multă rigurozitate în fixarea acestor examene naționale, care într-adevăr sunt multe imediat cu încheierea anului școlar și cred că ar fi nevoie de o mai riguroasă adnotare și a calendarului”, a precizat prof. Vasile Nicoară, director Colegiul Național ,,Mircea cel Bătrân” Constanţa.
Proba competențelor digitale era programată în perioada 9-10 iunie, iar evaluarea competențelor lingvistice între 13 și 15 iunie. Acestea au fost mutate pentru 8-10, respectiv 13-16 iunie.