dobroge.tv

Live

Isabela și Robert, printre elevii constănțeni care au ales meseria de sudor: „Este bănoasă și o am și în suflet”

06 aprilie 2022
Publicitate

Este nevoie de meseriași în mai toate domeniile. Avem posturi însă nu și mulți doritori. De pildă, la ora actuală sunt 34 de posturi pentru sudor în județul Constanța. Cei care aleg această meserie o fac de cele mai multe ori pentru salariile mari pe care firmele le oferă. Însă, nu la noi, ci în străinătate. Puțini sunt și elevii care se pregătesc încă de pe băncile liceelor pentru acest domeniu. Dar și ei preferă un loc de muncă în afara țării și nu la noi în România. De exemplu, dintr-o singură clasă unde învață 21 de elevi, doar 11 s-au angajat, după terminarea studiilor, într-unul din șantierele navale.

Isabela este elevă în clasa a XI-a la un liceu din Hârșova și spune că își dorește să ajungă cel mai bun sudor. Faptul că este femeie nu o împiedică să muncească cot la cot cu bărbații. Peste doi ani de zile, după ce va termina liceu, tânăra se vede lucrând pe șantier.

Mi-a plăcut foarte mult această meserie, pentru că și tata este sudor și m-a inspirat. Mereu umblam după el la magazie, la utilaje. Este o meserie foarte bine plătită și este un avantaj odată ce îmi place și pot să fac asta”, a declarat Isabela, elevă Liceul Tehnologic „Carsium” Hârșova.

Robert învață la un liceu cu profil tehnologic din Mangalia. Când era mic obișnuia să sudeze diferite obiecte. Acum vrea să-și transforme hobby-ul într-o meserie.

Este bănoasă și o am și în suflet. Chiar îmi place să sudez. Și acasă sudez în timpul liber. Mi-am dat interesul să sudez”, a declarat Robert, elev Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” Mangalia.

Salariile oferite de angajatori sunt principalul motiv care i-a făcut pe liceeni să se îndrepte despre un astfel de job.

Să fac o carieră în viață mai bună, să concurez cu alții care sunt mai buni ca mine. E mai bănoasă”, spune un tânăr.

E greu, trebuie să fii și atent, sa nu te arzi când sudezi. Dar e frumoasă”, spune un alt tânăr.

Este o meserie foarte bănoasă și îmi place ceea ce fac”, spune un alt tânăr.

Meseria de sudor este una dintre cele mai importante din mediul industrial. Însă, chiar și așa în județul Constanța, există doar șase licee care pregătesc elevi în acest domeniu, iar două sunt în orașul nostru. Majoritatea unităților școlare au contracte încheiate cu diferite firme sau cu șantierele navale din Constanța și Mangalia. De pildă, anul trecut, 11 elevi de la un liceu din Mangalia, din 21 de absolvenți și-au găsit un loc de muncă în șantier.

Cel mai des accident în timpul sudării este cel în care ei se frig. Pun mână pe piesele fierbinți. Meseria de sudor presupune în primul rând îndemânare, dar și foarte mult exercițiu”, a declarat George Stănescu, profesor de tehnologie Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti” Constanța.

Este o meserie foarte foarte căutată în industria grea, mai ales la noi în zonă, în industria navală”, a declarat Grigore Panaite, maestru instructor Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” Mangalia.

În ultimii ani, numărul celor care aleg să se înscrie la un liceu tehnologic a scăzut semnificativ. Iar, cei care o fac, după terminarea studiilor optează pentru un job în străinătate. De pildă, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă se caută sudori în țări precum Olanda, Finlanda, Franța și Polonia. Aici, salariile depășesc 1.200 de euro pe lună.

Șase societăți de pe raza județului, din Medgidia, Constanța și Mangalia oferă persoanelor interesate 34 de posibilități de angajare în meseria de sudor”, a declarat Adelina Vlad, director executiv AJOFM Constanța.

Pentru a atrage cât mai mulți copii spre această meserie, directorii liceelor organizează mereu diverse activități: de la proiecte și până la concursuri.

Este concursul „Cel mai bun sudor”, a doua activitate a proiectului „Meseria-brățara de aur”. 23 de elevi de la șase licee din județul Constanța”, a declarat prof. Carmen Mânea, director Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti” Constanța.

Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni: sudare cu electrod învelit și sudare în CO2 cu sârmă tubulară. La final, elevii au primit diplome și premii în bani.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233