Doar 12 cabinete stomatologice școlare, în oraşul Constanţa. ''Vin copii cu posibilități nu chiar atât de bune, pentru că au gratuitate''
Educația în privinţa sănătăţii orale lipseşte în multe unități de învățământ din județul Constanța. De pildă, în orașul nostru, există doar 12 cabinete stomatologice școlare. Elevii beneficiază aici de tratamente precum sigilări, detartraje, extracții dentare, dar și de alte servicii în mod gratuit. Sunt însă și școli unde aceștia sunt învățați despre igiena orală. Potrivit unui studiu, în România sunt aproape 400.000 de copii care nu se spală pe dinți nici măcar o dată pe zi.
Igiena dentară este esențială și trebuie respectată încă de la o vârstă fragedă. Însă, menținerea ei poate fi o adevărată provocare pentru părinți. Spălatul pe dinți și vizitele la medicul stomatolog pentru cei mici sunt de cele mai multe ori neplăcute.
Dulciurule, zahărul, băuturile acidulate, dar și alte produse alimentare nesănătoase, pot avea efecte nefaste asupra danturii, precum dureri dentare sau carii.
„Ei (n.r.- elevii) trebuie să cunoască regulile de igienă dentară și personale.Trebuie să mimeze periuajul corect. Trebuie să cunoască și să recunoască alimentele sănătoate și nesănătoase”, a declarat dr. Aurelia Grasu, medic stomatolog.
În municipiul Constanța există doar 12 cabinete stomatologice școlare unde elevii pot merge. Unul dintre acestea se află în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 12 B. P. Hașdeu.
„Vin și din Liceul Sportiv și de la grădiniță. Eu am alocați 250 de copii. Vin într-adevăr copii cu posibilități nu chiar atât de bune, pentru că au gratuitate”, a precizat dr. Aurelia Grasu, medic stomatolog.
În România, sunt peste 400.000 de copii care nu au pus niciodată mâna pe o periuță spun unele studii. Din acest motiv, la nivelul unităților de învățământ, an de an sunt desfășurate diferite proiecte de conștiențizare pe această temă.
„Extrem de importante sunt aceste timpuri de activități. Au răspuns cu foarte mare pozitivitate. Au fost foarte deschiși și abia așteptau și sunt ferm convinsă că vor ține cont”, a declarat prof. înv. primar Eliz Sumedrea, Școala Gimnazială nr. 12 „B. P. Hașdeu” Constanța.
„Există un protocol de colaborare încheiat între DGAS Constanța și ISJ Constanța pentru desfășurarea proiectului „Acum pentru sănătate”, a spus prof. Ancuța Muscă, director Școala Gimnazială nr. 12 „B. P. Hașdeu” Constanța.
Proiectul a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale. Acesta se va desfășura în această lună în toate școlile din municipiul Constanța. La finalul orei, cei mici au primit și o diplomă de curaj.