dobroge.tv

Live

Unii studenți sunt nemulțumiți de decizia de a reîncepe cursurile în format fizic: „E prea brusc”. În acest sens, a fost lansată o petiție

10 martie 2022
Publicitate

Odată cu ridicarea stării de alertă, toate universitățile din România au revenit la predarea față în față. Vestea n-a fost însă primită cu bucurie de toți studenții. Majoritatea celor care studiază în alte orașe decât cele de reședință spun că anunțul i-a luat pe nepregătite și că n-au avut suficient timp pentru a se organiza. În semn de protest, aceștia, dar și alți colegi de-ai lor, au lansat o petiție în mediul online prin care solicită continuarea studiilor în format hibrid.

După aproape doi ani de învățământ online și hibrid, desfășurarea cursurilor universitare va reveni la normal. Asta după ce ministrul Educației a anunțat la mijlocul acestei săptămâni că universitățile vor reveni la predarea cu prezență fizică odată cu încetarea stării de alertă. Vestea nu i-a bucurat însă pe toți studenții, cele mai multe nemulțumiri venind din partea celor care studiază în alte orașe decât cele de reședință.

E prea brusc. Nu avem timp să ne acomodăm”, spune o studentă.

„Cred că e o decizie puțin pripită”, spune o altă studentă.

Cred că ușor-ușor trebuie să se înceapă o revenire la normalitate, dar treptat, nu brusc. Astăzi în online și mâine fizic”, spune o altă studentă.

Nemulțumiți că vor fi nevoiți să se întoarcă în bănci într-un timp atât de scurt, studenții și masteranzii au creat o petiție online în acest sens. Unul dintre argumente ar fi că foarte mulți au renunțat la chirie și s-au întors în orașul natal, alții s-au angajat, fie în țară, fie în străinătate. Pentru aceștia, revenirea în format fizic ar înseamna costuri foarte mari și incapacitatea de a continua să muncească, se arată în petiția adresată Ministrului Educației. Pe lângă aceste argumente, studenții vor avea de completat mai multe rubrici, vor trebui să-și scrie numele și prenumele, orașul și adresa de e-mail. Mai mult, aceștia trebuie să argumenteze de ce doresc să studieze până la finalul anului în format online. În ultima fază, tinerii trebuie să mai răspundă la trei întrebări prin DA sau NU, iar la final vor apăsa butonul prin care semnează această petiție”, transmite Elenis Halep, reporter Dobrogea TV.

Unii profesori sunt în asentimentul tinerilor și spun că ar exista și alte soluții.

Evident că trebuie gândit întreg sistemul de învățământ, cred eu, pe o formulă hibridă. Ceea ce ar permite universităților să aibă studenți din foarte multe colțuri ale țării, care nu pot să frecventeze în persoană cursurile. Ar trebui să ne gândim cum ne putem lărgi practic aria de selectare a studenților noștri, să le oferim un învățământ de calitate și-n formula aceasta online. Cred că formula hibirdă, cel puțin o perioadă de timp ar fi cea mai potrivită”, a declarat prof. dr. Hab. Angelo Mitchievici, profesor universitar.

Pentru a veni în sprijinul studenților, senatul universitar din cadrul fiecărei instituții de învățământ poate acorda o perioadă de tranziție, astfel încât trecerea de la sistemul online la cel cu prezență fizică să se facă treptat.

Consiliul de Administrație a decis să fie o perioadă de cel puțin două săptămâni în care să se producă această reîntoarcere treptată. Conducerea Universității totodată a vorbit cu facultățile pentru a se organiza chiar la nivel de departamente și specializări”, a declarat lect.univ.dr. Alexandru Bobe, prorector Universitatea Ovidius Constanța.

În paralel, reprezentanții universității „Ovidius“ spun că au pregătit deja locurile de cazare pentru studenții care au domiciliul în altă localitate.

Foarte mulți studenți sunt din afara Universității. Noi avem o problemă punctuală acum, pe care o rezolvăm chiar zilele acestea, trebuie să reorganizăm cazările. În afara pandemiei, Universitatea Ovidius are cam 1.368 de locuri de cazare, iar acum tocmai comasăm ca să revenim la situația dinainte de pandemie și să putem oferi din nou studenților, pe baza criteriilor legate de medie, locuri de cazare”, a mai declarat lect.univ.dr. Alexandru Bobe, prorector Universitatea Ovidius Constanța.

La polul opus, cei mai bucuroși de reluarea cursurilor cu prezență fizică sunt studenții străini care studiază în paralel limba română.

Învățăm mai bine fizic, online nu vorbim altă lecție, doar învățăm lecția gramatică, dar când facem fizic e mai bine”, spune o studentă.

Eu prefer fizic pentru că vreau să-mi fac prieteni. Este mai greu să auzi online și gramatica este mai ușoară fizic”, spune un student.

Chiar mi-ar plăcea să începem din nou online, să o luăm de la capăt și să învățăm cum trebuie”, spune o studentă.

Da e mai mult mai bine. Adică înțelegem mult mai bine cursurile. Așa online, nu”, spune o studentă.

Sorin Câmpeanu a adăugat că pentru viitor se caută o modalitate de acreditare pentru organizarea cursurilor online, care presupune evaluări ale resursei umane și ale infrastructurii care să permită desfășurarea acestora.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233