Scandalul burselor continuă. Nemulţumiri în rândul elevilor, profesorilor, dar și al părinților. ''9.50 este o notă cam mare pentru liceele tehnologice''
Criteriile de acordare a burselor de merit continuă să stârnească nemulțumiri în rândul elevilor, profesorilor, dar și al părinților. O parte dintre ei susțin că această creștere cu un punct, de la 8.50 la 9.50, reprezintă o nedreptate pentru unii copii și cer lămuriri de la Ministerul Educației. Sunt însă, și persoane care consideră că de aceste burse ar trebuie să beneficieze doar cei care au performanțe deosebite.
După zece ani, criteriile de acordare ale burselor de merit s-au schimbat. Ordinul de ministru a fost publicat la sfârșitul lunii decembrie în Monitorul Oficial și se referă la acordarea bursei de merit pentru elevii cu medii de peste 9.50, iar bursa de studiu pentru medii de peste 7.50. O parte dintre elevi au protestat decizia ministrului Educației și spun că această schimbare reprezintă o nedreptate.
„Vom acționa în instanță pentru a ne asigura că toți elevii care au este 8.50 vor beneficia de burssă de merit, respectiv elevii cu media peste 7.00 vor beneficia de bursă de studiu. Considrăm că aceste tăier sunt injuste pentru că mii de elevi au de suferit în urma lor. Creșterea numărului de note mari în urma școlii online nu este un motiv legitim pentru a modifica criteriile burselor”, a spus Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor Constanța.
Aceste schimbări au creat tensiuni și în rândul părinților, care au solicitat clarificări ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu cu privire la modul în care aceste burse vor fi acordate.
„Își dădeau totuși silința, pentru un 8.50 la ei e un efort. Sunt câteva sute de mii care pierd această bursă și induce o stare de nemulțumire. Ce ne-a deranjat este că ministerul n-a făcut consultările de rigoare neluând la discuții nici părinții, nici elevi, care ar fi propus un 9”, a declarat Dănuț Cernat, vicepreședinte Federația Națională a Părinților.
Și unii profesori, dar și directori de liceu consideră că s-a făcut o nedreptate. La nivelul unităților de învățământ sunt mulți elevi silitori. Aceștia susțin că și cei care la sfârșit de semestrul au avut o medie de peste 8 merită să fie răsplătiți.
„Elevii și părinții au făcut solcități la
minister, nouă ne-au trimis adrese de amenintare că ne dau în judecată dacă nu dăm acele burse pentru medii de 8.50. Nota potrivită pentru noi n-ar fi 9.50. Este o notă cam mare pentru liceele tehnologice”, a declarat prof. Claudia Niţu, director Liceul Energetic Constanța.
Sunt însă, și cadre didactice care susțin că această mărire nu ar trebui să reprezinte un inconvenient, ci o motivație pentru elevi. De aceeași părere sunt și o parte dintre școlari.
„9.50 este un prag mai greu de atins, dar este o performanță net superioară mediei de 8.50. Soluția e undeva pe la mijloc probabil. Indiferent de suma de bani, elevii erau mulțumiți că obțin o recompensă”, a declarat prof. Elena Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
„8.50 era ușor de obținut. Majoritatea elevilor au peste 8.50. Așa îi motivează pe elevi să învețe mai mult că pentru 9.50 nu e așa ușor”, a spus un elev.
"Eu sunt de acord pentru că promovează competitivitatea și cred că ar fi fost de folos să fie de mai mult timp această măsură”, a spus un elev constănţean.
În ceea ce privește bursele pentru învățământul special, acestea sunt pregătite și urmează să fie acordate.
„Acordăm bursele chiar și mărite pentru învățământul special, bineînțeles cu celelalte cheltuieli adiacente, cei cu nevoi speciale”, a spus Mihai Lupu, președinte Consiliul Județean Constanța.
De cealaltă parte, elevii sunt mulțumiți că măcar cuantumurile burselor au fost majorate. Astfel, se vor acorda 500 lei pentru bursa de performanță, 200 pentru cea de merit, 150 pentru bursa de studiu și 200 lei pentru cea de ajutor social.