Constănțeni cu care ne mândrim. Cinci elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” au câștigat două premii la un concurs internațional
În cursa omenirii pentru planeta Marte, cinci elevi din Constanța au impresionat un juriu internaţional cu prima aşezare umană de pe planeta roşie. Liceenii au proiectat un habitat uman şi toate anexele acestuia în care coloniştii vor trăi, iar macheta finală a fost realizată cu ajutorul unei imprimante 3D. Într-un concurs unde s-au acordat doar Premiu 1 şi Menţiunea de Onoare, elevii noştri le-au luat pe amândouă.
Cel mai prestigios colegiu din Constanța a intrat în cursa internaţională de proiecte cu două echipe. Ambele au realizat propriul proiect pentru o aşezare pe Marte pornind de la provocările extreme pe care oamenii le vor întâlni acolo.
„Atmosfera rarefiată, componența atmosferei care are ca principal element dioxidul de carbon, temperaturile scăzute care pot ajunge până la -120 °C și radiațiile solare și radiațiile cosmice”, a declarat Andrei Culerda, elev Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
„Pentru început astronauții vor locui în habitate modulare. Pe parcurs cu ajutorul roboților care vor mina vom crea niște așezări sub formă de cupolă care vor fi în număr din ce în ce mai mare”, a declarat Radu Comaniţă, elev Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
Pe Marte au loc cele mai mari furtuni de nisip din Sistemul Solar aşa că liceenii au trebuit să ia în calcul fiecare mic detaliu.
De asemenea, pe Marte, gravitația este mai mică decât cea de pe Terra, radiațiile foarte mari iar frigul domina planeta. În plus, și presiunea atmosferică este mult sub limita la care oamenii pot supraviețui fără costume de presiune.
„Avem 18 căsuțe în care pot trăi cam două persoane în fiecare căsuță iar pentru aceste persoane am făcut câteva locuri suplimentare, precum locuri cu panouri solare și locuri unde se va cultiva mâncarea ca să poată trai”, a declarat Riana Florentina Mazilu, elevă Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
„Habitatul pe care l-am creat noi apăra oamenii care colonizează Marte de furtunile de nisip și de radiații”, a declarat Alina Nicoleta Cupcea, elevă Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
Elevii constănțeni care au câştigat concursul au proiectat habitatul uman şi toate anexele acestuia, iar după zeci de ore de printare 3D, au construit şi asamblat macheta finală.
„Am realizat-o în trei săptămâni. A trebuit să ne adunăm de multe ori și să colaboram. Nu pot să spun că fiecare a lucrat pe o parte anumită, adică am colaborat în toate și ne-am pus ideile împreună”, a declarat Elena Antonia Gagară, elevă Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
„La fiecare secțiune s-a acordat un singur premiu1 fără premiul 2 și fără premiul 3 și o singură mențiune cu condiția de originalitate, acuratețe, realism și performanță tehnico-științifică”, a declarat prof. Adrian Nicolescu, profesor coordonator Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
Cele două echipe formate din elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța au spulberat, literalmente, concurența. Una dintre ele a luat premiul I, iar cealaltă a obţinut Menţiunea specială pentru abordarea tehnico-ştiinţifică la secţiunea Design asistat de calculator.