dobroge.tv

Live

O nouă materie care va fi introdusă în programa școlară. Elevii constănțeni sunt încântați: „Ne ajută să ne formăm și să ne dezvoltăm”

15 decembrie 2021
Publicitate

Consecințele poluării, reciclarea și sortarea deșeurilor și energia verde. Acestea sunt doar o parte dintre lucrurile pe care ar putea să le studieze elevii din 2023. Mai mult, copiii vor învăța despre cum trebuie să ne comportăm cu natura și cum să avem grijă de ceea ce ne înconjoară. O nouă materie, numită „Educație pentru mediu” va fi introdusă în programa școlară. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Senat. Acesta urmează să fie promulgat de președintele României, Klaus Iohannis.

Educația de mediu urmează să fie studiată în unitățile de învățământ, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat. Însă, nu este vorba de o disciplină, ci de introducerea unei noi competențe.

Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, elaborează o strategie privind Educație pentru Mediu până la data de 31 decembrie 2022. Strategia va fi transpusă în programele școlare începând cu anul școlar 2023-2024”, se arată în proiectul de lege.

Elevii consideră ca o astfel de materie trebuia introdusă de mai mult timp.

Mi se pare util pentru că trebuie să știm despre mediul înconjurător și de asemenea cred că este bine pentru că, această materie va fi cel mai probabil o combinație între mai multe științe fizică, biologie și chimie și acest lucru ne ajută să ne formăm și să ne dezvoltăm”, spune o elevă.

Mi se pare o materie foarte folositoare pentru că trăim într-o eră în care în care evoluează foarte repede tehnologia, avem nevoie să cunoaștem niște parametrii, trebuie să avem grijă de mediu, pentru poluare, pentru ecologizare”, spune un elev.

Și cadrele didactice consideră că educația ecologică ar trebui introdusă în programă pentru a-i învăța pe tineri să fie mai prietenoși cu natura. Până atunci, profesorii le oferă elevilor posibilitatea de a alege opționale sau de a se implica în proiecte despre aceste teme.

Este vorba de mediul în care ei cresc și se dezvoltă și trebuie să înțeleagă mai bine conceptul de sustenabilitate. Ceea ce primesc, ceea ce moștenesc de la generațiile anterioare, trebuie conservat și transmis mai departe ca o resursă prețioasă”, a declarat prof. Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”.

Este vorba despre programul eco scoală din anul 2005 și în acest sens am obținut de opt ori steagul verde și programul LEAF, Learning about Forest. Elevii noștri au fost implicați într-o serie de acțiuni, activități și proiecte”, a declarat prof. dr. Anamaria Ciobotaru, director Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța.

Reprezentanții Asociațiilor pentru Protecția Mediului consideră că o astfel de educație ar putea să-i responsabilizeze pe elevi. Și în acest fel, aceștia vor avea mai multă grijă de mediul înconjurător.

Suntem ceea ce producem și ce aruncăm. Dacă învățăm să utilizăm rațional resursele, să le reciclăm, să le dăm o nouă viață și să fim puțin mai grijulii din acest punct de vedere, cred că am avea cu toții de câștigat. Iar Educația pentru Mediu cred că face parte din acest cumul de factori care pot ajuta un popor să se ridice”, a declarat Ramona Crângașu, membru PR ONG Mare Nostrum.

Educația ecologică și iubirea față de mediu se insuflă copiilor încă de la vârste mici. Va fi foarte util pentru că vor putea să învețe atât despre ce pot face ei pentru mediu cât și despre problemele pe care le avem la nivelul protecției mediului. Sperăm că va fi introdusă și o parte de legislație pentru elevii mai mari”, a declarat Andreea Ionașcu, coordonator departament educație ONG Mare Nostrum.

Spre deosebire de alte regiuni din țara noastră, la noi în Constanța avem Marea de care trebuie să avem grijă. O singură greșeală ne afectează pe toți și de aceea, atât constănțenii, cât și ceilalți oameni ar trebui să devină din ce în ce mai prietenoși cu mediul înconjurător.

Pentru un oraș mai curat, educația pentru mediu ar trebui să înceapă mai întâi de toate, de acasă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233