Profesorii de la Şcoala 30 au început anul școlar printr-o grevă japoneză. Bibliotecară, în lacrimi: ''Cărțile stau de 3 ani de zile în saci''
Profesorii de la o unitate de învățământ din Constanța au început anul școlar printr-o grevă japoneză. Dascălii spun că nu au săli suficiente pentru cei aproximativ 1.500 de elevi, câți sunt înscriși la școala nr. 30 ,,Gheorghe Țițeica”. Copiii vor învăța câte 35 într-o clasă, pentru că aleșii locali au anulat documentul care trebuia să le suplimenteze numărul încăperilor. În plus, aceasta nu are bibliotecă, laboratoare și nici sală de sport.
Școala nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța este una dintre cele mai apreciate din oraș. În fiecare an tot mai mulți părinți îi dau pe cei mici aici, iar numărul copiilor crește constant. Nu însă și spațiile de învățământ, astfel că unitatea a fost nevoită să improvizeze din mers: a desființat laboratoarele și biblioteca și le-a transformat în săli de clasă.
„A trebuit să pun totul în saci și să strâng pentru că în bibliotecă s-a înființat clasă. Deci, nu am avut timp decât o zi să mut rafturile, cărțile stau de 3 ani de zile în saci”, a declarat Anca Moşoiu, bibliotecară.
„Problema la noi este pe perioada iernii când nu avem sală de sport, iar copilaşii noştri au de suferit din punctul ăsta de vedere pentru că stăm efectiv în clasă, cu măscuţele pe faţă, nu putem să respirăm, să ne desfăşurăm orele de educaţie fizică care sunt atât de frumoase şi atractive”, a declarat Marinela Koseoglu, profesor de educație fizică.
Inspectorul şcolar general, Sorin Mihai, a venit la faţa locului, a stat de vorbă cu conducerea unităţii de învăţământ şi cu reprezentanţii profesorilor. Acesta a susținut că va căuta soluţii.
„Putem să funcționăm cu anumite clase în clădirile altor unităţi de învăţământ și să rezolvăm problemele”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar județean ISJ Constanța.
O parte dintre elevi ar putea fi mutată într-o clădire a Liceului Tehnologic „Tomis” cu care se învecinează școala 30, însă directorul liceului n-a fost de acord niciodată cu decizia Consilului Local. Clădirea în cauză stă goală, deși ar putea fi folosită.
„E vorba de cămin, cantină și sala de sport. Spații care sunt lăsate de izbeliște și dacă nu vom intra în posesia lor în mai puțin de un an, doi se vor degrada total. Nu va mai exista nici măcar clădirea în sine, ci doar fundația”, a spus prof. Sorin Cernăianu, director Școala generală nr. 30 ,, Gheorghe Țițeica” Constanța.
Părinții susțin protestul profesorilor și sunt de părere că pentru o educație așa cum trebuie, copiii lor au nevoie de spații dotate și laboratoare moderne.
„Ne dorim din tot sufletul ca acest demers al profesorilor să fie auzit de către instituţiile abilitate, să se ia măsuri într-un regim de urgenţă, în caz contrar suntem sută la sută convinşi că părinţii, asociaţiile de părinţi nu vor mai putea să mai accepte această situație și în mod sigur se vor face demersuri”, a declarat mama unui elev.
Inspectoratul Şcolar nu are nicio competență în acest caz, fiind vorba de o problemă patrimonială. Potrivit legii, clădirile școlare aparțin Primăriei Constanța.