Uniformele au devenit o cheltuială în plus pentru părinți înainte de începerea școlii
O dată cu începerea anului școlar în format fizic, părinții trebuie să scoată bani din buzunar și pentru uniforme. Fie că sunt făcute pe comandă sau luate din magazin acestea sunt o cheltuială esențială. În timp ce elevii și-ar dori ca la școală să poarte haine comode și moderne, unitățile de învățământ care țin la prestigiu recomandă ținuta unică.
Liceele prestigioase țin la vestimentația elevilor. Pe lângă cromatică, unele unități de învățământ își personalizează uniformele cu embleme distinctive.
„O ținută care să individualizeze, să particularizeze instituția, apartenența elevului la o anumită instituție, îi dă un anume statut în localitate copilului. Apoi, această ținută are și un rol protector. Pentru că fiind în afara școlii, într-o ținută școlară, este identificat”, a declarat Vasile Nicoară, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
Și magazinele au pregătit oferte pentru toate gusturile și toate buzunarele. Iar cererile nu au întârziat să apară. În centrele comerciale, școlarii au testat piața pentru a găsi cele mai potrivite haine pentru noul an.
„M-ar interesa ceva pentru școală și m-am orientat către ceva alb sau ceva topuri”, spune o elevă.
„Hăinuțe, rechizite, rucsac”, spune o constănțeancă.
Tinerii spun că este mai convenabil să își cumpere hainele pentru școală din mall, în loc să le facă pe comandă. O ținută completă, pentru o fată, ar ajunge la peste 500 de lei.
Cu nici 200 de lei elevii pot găsi în magazinele din centrele comerciale alternative la uniformele școlare. De exemplu, pentru o ținută se poate opta pentru o cămașă la 40 de lei, un sacou la 80 de lei și o fustă la doar 10 lei, de la reduceri. Dacă mai adăugăm și un ghiozdan, avem o ținută completă pentru zilele de școală.
„Prețul e mai mic. Din câte știm, produsele făcute la comandă sunt mai scumpe, iar oamenii preferă să vină să le ia din magazin”, a declarat Ioana Casian, reprezentant magazin.
Reprezentanții elevilor spun că măsura impunerii uniformei este abuzivă. Conform statutului elevului, oricine trebuie primit la clasă, fie că are sau nu ținuta corespunzătoare.
„La nivel legislativ, practica uniformelor școlare este ilegală. Astfel, pe baza uniformei școlare nu poate fi refuzat accesul elevilor în unitatea de învățământ și nici nu pot fi sancționați elevii pentru nepurtarea ei”, a declarat Ariana Dudună, reprezentant elevi.
Școala va începe pe 13 septembrie în format fizic pentru toți elevii.