Topul celor mai căutate licee din Constanța: unde preferă elevii să învețe în următorii patru ani
Rezultate deosebite la concursuri, performanță și concurență mare pe un loc. Cu asta se mândresc liceele de top din Constanța. Perioada în care elevii își aleg viitorul pentru următorii patru ani se apropie, iar ca de fiecare dată, cele mai căutate unități de învățământ rămân Colegiul Național Mircea cel Bătrân și Liceul Teoretic Ovidius.
Olimpiadele și concursurile sunt ceva obișnuit pentru Victor. Elev în clasa XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și pasionat de fizică, adolescentul a dus numele Constanței direct în fruntea clasamentelor naționale și internaționale.
„Acest colegiu îmi oferă cele mai multe oportunități în plan internațional. Există foarte multe activități extrașcolare pe care le poți urma: Cercuri de Științe, Cluburi de Lectură, Dezbatere, Teatru și am zis să profit”, a declarat Victor Dumbravă, elev CNMB Constanța.
Și Monica a obținut rezultate spectaculoase la concursurile de chimie. Ea datorează mare parte din performanța ei profesorilor care au îndrumat-o.
„Odată ce ieși din liceu ai anumite idei, anumite valori pe care vrei mai departe să le cultivi. Liceul te împinge până la urmă să faci ceea ce vrei mai departe, la facultate”, a declarat Monica Mitache, elevă CNMB Constanța.
Pentru oportunitățile pe care le oferă, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța este cel mai căutat. Unitatea de învățământ se afla, în 2020, pe locul al 16 lea în topul celor mai bune licee din țară. Concurența este mare, iar mediile sunt pe măsură.
„În fiecare an am fost în topul preferințelor constănțene. Cantitativ e greu de exprimat numărul celor care doresc să se înscrie la liceul nostru pentru că extragerea se face electronic, dar putem aprecia după valoarea medici de admitere. Ultima medie a admitere, anul trecut, a fost 9.64”, a declarat prof. Vasile Nicoară, director CNMB Constanța.
Și liceul Teoretic „Ovidius” se laudă cu rezultate deosebite. Acesta se află pe locul 2, într-un top realizat la nivel județean în anul 2020 și pe 23 în clasamentul național.
„Când spunem performanțe, spunem rezultate la bacalaureat, rezultate la admiterea în învățământul superior, rezultate în proiecte în care lucrează de-a lungul liceului, rezultate la concursuri”, a declarat prof. Cristina Anghel, director Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța.
Într-un singur an, zeci de elevi au reușit să câștige numeroase premii la diferite concursuri și olimpiade. Ba mai mult, cei mai ambițioși au fost admiși la universități de prestigiu din străinătate. Este și cazul Antoniei care își va continua studiile în Anglia, la Oxford.
„Pentru mine, Oxford a fost un vis de când eram foarte mică. Oxford este una dintre universitățile la care aspiră toți olimpicii. M-am interesat de ceea ce ofereau, de oportunitățile pe care le-aș avea studiind Biochimia acolo, iar laboratoarele, dotările, fac ca experiența de student să fie una completă”, a declarat Antonia Pănescu, elevă admisă la Universitatea Oxford.
Liceele cele mai căutate sunt cele teoretice. Însă aici concurența este acerbă. Reprezentanții elevilor susțin că unitățile de învățământ tehnologice sau profesionale nu ar trebui ocolite de copii.
„Privesc liceele Tehnologice și Profesionale ca liceele sau școlile la care se intră cu medii mai mici. Ceea ce nu ar trebui să se întâmple, de fapt. Pentru că trebuie să ne urmăm vocația, iar dacă tu simți că ești pregătit sau vrei să urmezi o carieră într-un domeniu tehnic, economic, nu este absolut nimic dacă vrei să intri la un astfel de liceu, deși ai o medie mai mare”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța.
Pe următoarele locuri, la nivelul județului Constanța, se află Liceele Traian și Decebal, precum și Colegiul Național „Mihai Eminescu”. La toate aceste unități, ultima medie de admitere, în 2020, a fost peste 9.