O nouă serie de simulări pentru elevii de clasa VIII-a: aceștia au susținut proba la Limba și literatura română
Peste 4.200 de elevi constănțeni au susținut astăzi simularea la Limba și literatura română. Este pentru a doua oară în aproximativ două săptămâni când școlarii își verifică cunoștințele pentru examenul de Evaluare Națională. Acest lucru a creat o serie de nemulțumiri în rândul profesorilor, dar și al părinților, care cred că momentul pentru organizarea simulării județene a fost nepotrivit.
Elevii constănțeni au trecut din nou prin emoțiile simulărilor. Miercuri dimineață, școlarii de clasa a VIII-a au fost față în față cu subiectele propuse de Inspectoratul Școlar Județean Constanța la limba și literatura română. În mare parte au fost ușoare, spun ei, însă au întâmpinat și câteva dificultăți.
Elev: La română nu chiar, dar m-am descurcat, ca majoritatea colegilor mei.
Reporter: Ce subiect ți s-a părut mai greu de abordat?
Elev: Subiectul II, compunerea, ca de obicei.
„Mi s-au părut destul de ușoare, chiar am reușit să le fac aproape pe toate”, spune o elevă.
„La fel de ușoare, mai ușoare ca prima dată”, spune o altă elevă.
Testările din această perioadă au rolul de a spori succesele școlare și de a le permite elevilor să își exerseze noțiunile asimilate înainte de examene.
„Este o modalitate prin care putem să verificăm suplimentar unde ne situăm. Este și un exercițiu care ne va sprijini în organizarea Examenelor Naționale din vară”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar județean Constanța.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Constanța, această inițiativă vine în contextul în care, în această perioadă, se derulează deja activitate remedială cu prezența fizică a elevilor de clasa a VIII-a în cadrul programului „Şcoala după şcoală”.
Simularea judeţeană vine însă şi cu câteva probleme. Profesorii semnalează nemulțumiri și sunt de părere că organizarea acestor testări la un interval atât de scurt după cele naționale este nepotrivită.
„Poate și-ar fi dorit să fie săptămâna viitoare, ca să aibă timp să descopere acele greșeli pe care le-au făcut, în așa fel încât, în următoarele examinări, fie că sunt sub formă de simulare sau examenul propriu-zis, să le poată corecta”, a declarat prof. Flori Butuc, director Școala nr. 39 „Nicolae Tonitza” Constanța.
„În plus, trebuie să ținem cont de faptul că este o situație mai mult decât ciudată, impusă în acest moment de către Ministerul Educației, referitor la faptul că o parte dintre cei care ar trebui să fie prezenți în aceste comisii de organizare și desfășurare a simulării în concediu de odihnă. Activitatea aceasta care a ținut de organizarea și desfășurarea simulării și la nivel național și aceasta organizată la nivel județean sunt activități care nu sunt plătite”, a declarat Mitică Iosif, președinte Sindicatul Liberal al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța.
Subiectele au fost elaborate de o comisie la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța și urmăresc structura celor de la simularea națională, astfel încât elevii să exerseze corespunzător modalitatea de rezolvare a itemilor. Din cei 5.135 de elevi, 4.277 au participat la prima probă la limba și literatura română.