Rezultatele de la simularea examenului de bacalaureat, foarte slabe: doar 81 de note de 10 obținute de elevii constănțeni
Dacă ar avea mâine bacalaureatul, doar câțiva dintre liceenii de clasa a XII-a ar reuşi să treacă. Rezultatele de la simulare sunt extrem de slabe. Mulți dintre tineri nu s-au pregătit deloc, iar până la examen mai sunt trei luni. Există însă și adolescenți care au obținut nota maximă. Nouă elevi au luat 10 la română, 24 la matematică sau istorie și 48 la proba la alegere.
Mulţi au lipsit, alţii au încercat să copieze, iar ceilalați ...au scris ce au ştiut. Adică, mai nimic. Doar aşa se explică rezultatele slabe înregistrate la simularea examenului de bacalaureat în judeţul nostru.
„Rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor. Referindu-ne la media pe țară, suntem sub media pe țară cu promovabilitatea. Au fost elevi care au luat la două probe note foarte mari, dar la una au luat sub cinci, ceea ce înseamnă nepromovabilitate”, a declarat prof. Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.
La nivelul județului Constanța, la limba și literatura română, 30% dintre elevi nu au reușit să ia nici măcar nota 5. 51% dintre elevi n-au obținut o notă de trecere nici la matematică și istorie, iar 40 % dintre ei s-au aflat în aceeași situație când vine vorba de proba la alegere. Nouă adolescenți au luat 10 la prima probă, la cea de-a doua - 24, iar la cea de-a treia – 48 de tineri.
Cele mai multe note de 10 au fost luate de elevii de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”. Tinerii speră totuși ca la examenul din vară subiectele să fie mai ușoare.
„Cine a învățat înainte, învață și acum. Aș spera totuși ca subiectele din vară să fie un pic mai ușoare, pentru că s-a văzut că au fost niște simulări ca să ne antreneze, să ne motiveze”, spune un elev.
Adolescenții de clasa a XII-a spun că rezultatele slabe sunt și din cauză că orele s-au ținut online.
„Și din cauza școlii online. E mai greu să înveți așa. Acum că facem și fizic, așa hibrid, cred că e mai bine”, spune o elevă.
„Mulți elevi au simțit că nu au putut acoperi toate conținuturile pentru examen, majoritatea susținându-și orele în mediul online”, a declarat Eduard Chirilov, vicepreședinte Consiliul Județean al Elevilor Constanța.
De cealaltă parte, unii profesori sunt de părere că unii tineri nu-și dau interesul la aceste examene, pentru că știu că rezultatele obținute nu-i afectează.
„Simulările acestea nu sunt întotdeauna foarte relevante pentru că unii elevi nu-și dau interesul. Vin doar să vadă cam cum se desfășoară examenul, nu neapărat ce pot face ei”, a mai declarat prof. Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.
Doar trei luni mai au elevii de clasa a XII-a pentru a învăță. Examenul maturității va începe pe 14 iunie cu probele orale.