dobroge.tv

Live

ÎNVĂȚĂMÂNT DUAL LA CONSTANȚA

Profesorii, mentori pentru viitorii meseriași, pe care îi îndrumă către o carieră sigură și de succes

24 martie 2021
Publicitate

Învățământul profesional în sistem dual a fost introdus în România în urmă cu aproximativ cinci ani ca o nevoie de a acoperi „gaura” de meseriași lăsată în 2009, când s-au închis școlile profesionale. Deși acestea au fost reînființate în 2012 la cererea angajatorilor care nu găseau oameni disponibili, situația nu a fost ameliorată, iar angajatorii se confruntă și în prezent cu o lipsă acută de meseriași în mai multe domenii. Profesorii sunt mentorii elevilor care își croiesc drumul către o carieră de success.

„Îți obții acel certificat care practic atestă că tu ai o calificare și te poți angaja de a doua zi”, a declarat Monica Răgușilă, director Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța.

De aceea se și implică agenții economici, ca să aibă de unde să-și după aceea să-și facă o pepinieră de ucenici”, a declarat Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.

Avem nevoie de meseriași pentru că în momentul ăsta avem numai super specializați, cu facultăți, cu două facultăți și a cam dispărut clasa de mijloc”, a declarat ing. Mugurel Caracostea, profesor Liceul Energetic Constanța.

Profesorii au devenit mentorii meseriașilor de mâine și îi îndrumă către o carieră sigură și de succes.

Așa arată parcul auto al Liceului Tehnologic Dimitrie Leonida din Constanța! Elevii pun în practică ceea ce studiază la cursuri, iar ulterior ajung să lucreze înainte de vârsta majoratului, în marile service-uri de la malul mării. Nu toți aspiranții unei meserii reușesc însă să își termine studiile, iar factorul este lipsa banilor.

Am început cu o clasă de 30 de elevi. Am avut în fiecare an câte o clasă de dual. Din cei 30 au terminat 19. S-au pierdut pe drum unii dintre copii, datorită diverselor motive, financiare. De la noi, populația majoritară este din mediul rural”, a mai declarat Monica Răgușilă, director Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța.

Tot partenerii sunt cei care le furnizează și materialele de la clasă.

De regulă, ce mai primim de la service-uri și le casează, le luăm noi ca și material didactic”, a mai declarat ing. Mugurel Caracostea, profesor Liceul Energetic Constanța.

Practic, acest tip de învățământ are scopul de a livra forța de muncă necesară angajatorilor și se face pe baza solicitării operatorului economic.

Reporter: S-a întâmplat ca un elev să fie angajat în timpul practicii? În timpul liceului?

Monica Răgușilă, director Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța: Oho, da. Avem destule astfel de situații. Eu tot timpul le spun: Aveți grijă pentru că agentul economic are posibilitatea ca la 16 ani să te angajeze part time, cu patru ore și tu, cum te descurci, cum te arăți deschis să înveți și să lucrezi acolo, așa angajatorul te vede.

Ne mutăm la o altă unitate de învățământ de profil din municipiu. Liceul Energetic este inclus de anul acesta în program. Profesorii spun că elevii care vor urma cursurile în acest format vor fi avantajați și susținuți de parteneri și pot avea o carieră oriunde în lume.

Este mult mai rentabil să ai și o meserie că după terminarea învățământului profesional nu te oprește nimeni să-ți termini și liceul, să faci și o facultatea. Dar ai o meserie la bază pe care o faci în țară sau o poți face și în Europa, cu atât mai mult că noi suntem liceu acreditat și internațional”, a mai declarat Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.

La rândul lui, angajatorul se implică în tot ce înseamnă școlarizarea, asigură practica și, în plus, oferă și o bursă de 200 de lei, care împreună cu ceilalți 200 de lei din partea autorităților creează un buget minim prin care elevii să își poată achita din cheltuieli. Avantajul elevului din clasele de învățământ dual este că va lucra exact acolo unde va face practica de specialitate.

În plus, societatea Nuclearelectrica a finanțat liceul cu 100.000 de euro, cu ajutorul cărora au fost dotate două laboratoare.

Teoria fără practică și practica fără teorie, nu merg. Ele merg mână în mână. De când am primit aceste echipamente, interesul elevului se vede. Chiar e o bucurie: Domn profesor, când mai facem montaje? De anul acesta o să avem și o clasă de învățământ dual și vă așteptăm la Liceul Energetic”, a mai declarat ing. Mugurel Caracostea, profesor Liceul Energetic Constanța.

Învățământul profesional dual este inclus în șase licee din municipiul Constanța și alături de elevi sunt societăți comerciale din domeniul auto, electric, mecanic, comerț, precum și operatori din turism și alimentație publică.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233