TOT MAI APROAPE DE ORELE ONLINE
Școlile constănțene, la un pas de scenariul roșu: specialiștii consideră că toate aceste modificări îi bulversează pe copii
Municipiul Constanța este la un pas de scenariul roșu. Asta înseamnă că și școlile vor avea de suferit. Mai exact, elevii din anii terminali vor merge la școală pe grupe. Unitățile de învățământ și-au luat toate măsurile de precauție, dar elevii sunt afectați. Ei își doresc să meargă la școală în formatul tradițional, deoarece așa asimilează materia mai bine. Și specialiștii trag un semnal de alarmă. Toate aceste modificări îi bulversează pe copii și duc, în timp la anxietate și tulburări de atenție.
Creșterea cazurilor de COVID aduce neliniște în sistemul de învățământ. Odată cu intrarea în scenariul roșu, se va schimba modul în care se vine la școală. Reprezentanții instituțiilor de învățământ s-au pregătit pentru orice verdict.
„Elevii claselor a XII-a vor continua să vină la școală, cum vin și acum, numai că, pe grupe. Adică, jumătate de clasă vine la școală două săptămâni, ceilalți stau acasă, fac online. Apoi se schimbă alternant”, a declarat Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.
Reprezentanții unităților de învățământ spun că au fost luate toate măsurile de siguranță pentru ca elevii să vină la școală. Masca de protecție este obligatorie atât pentru profesori, și pentru elevi, holurile au fost dezinfectate, iar băncile au fost distanțate.
Elevii sunt dornici să se întoarcă în bănci și speră să nu revină la sistemul online.
„Am optat să venim fizic, am făcut cereri și am reușit să venim fizic la școală”, spune un elev.
Reprezentanții ministerului Educației îi liniștesc pe elevii din anii terminali. Ei vor ca orele remediale să se desfășoare indiferent de scenariu, ca aceștia să poată recupera materia în timp util, până la examene.
„Am solicitat în primul rând desfăşurarea orelor de activitate remedială, care trebuie să înceapă foarte curtând, desfăşurarea lor exclusiv faţă în faţă, indiferent de scenariu, evident făcând abstracţie de situaţiile în care localitatea este în carantină, dar în cele trei scenarii să funcţionăm cu grupele pentru activitatea remedială dintr-un motiv foarte simplu: aceste grupe vor fi în medie de 12 elevi, adică acolo se poate asigura o distanţare suficientă, astfel încât riscurile epidemiologice sa fie minime, dar să permitem şi participarea elevilor de clasele V, VI, VII”, a declarat secretarul de stat Sorin Ion în cadrul unei emisiuni TV.
Părinții sunt mai precauți. Unii dintre aceștia preferă să îi țină pe copii acasă, chiar dacă ar avea posibilitatea să îi trimită la școli. Preșcolarii sunt vulnerabili, iar paza bună trece primejdia rea, cred unele mămici.
„Și noi trebuie să fim fiecare responsabili, pentru noi, pentru cei din jurul nostru, să ne ferim cât putem”, spune o mămică.
Și psihologii trag un semnal de alarmă. La izolarea specifică pandemiei intervine și starea de incertitudine, care îi bulversează pe elevi. Astfel, apar anumite tulburări care netratate la timp vor afecta viitorul adult.
„Sunt afectați nu doar la nivel emoțional, pentru că în momentul în care stai de unul singur și te izolezi față de grup, unde în grup reușești să dezvolți emoții, în grup reușești să te dezvolți social, în grup reușești să împărtășești subiecte de interes comun. Din păcate, pandemia ne obligă să luăm aceste măsuri. Și o persoană adultă s-ar adapta destul de greu. Fiecărei ființe umane îi trebuie o perioadă de adaptare”, a declarat Cristina Gemănaru, psiholog.
Măsurile speciale pentru scenariul 3 se vor lua de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța.