De la opțional, la obligatoriu: materia „Educație pentru sănătate” s-ar putea regăsi în orarele tuturor copiilor
Cum să aibă un stil de viață sănătos - Asta învață copiii la liceul. Însă nu ca materie obligatorie, ci doar opțională. Ceea ce înseamnă că tinerii pot alege sau nu să studieze modul în care se pot proteja. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, consideră că elevii au nevoie de ore de educație sexuală în unitățile de învățământ. O arată și cifrele. România se află pe locul doi în Europa într-un clasament al mamelor adolescente.
Facem sau nu educație sexuală? Este un subiect care a fost dezbătut de nenumărate ori de guvernanți. Însă pentru ca ea să devină obligatorie, în vara anului trecut, părinții au fost puși să semneze. Între timp, materia a fost inclusă în planurile-cadru pentru licee.
„Cu siguranţă este nevoie de educaţie sexuală, există şi în acest moment în cadrul disciplinei Educaţie pentru sănătate care este însă o disciplină opţională, urmată de un număr relativ redus de elevi”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei emisiuni.
Ora de Educație pentru sănătate este extrem de importantă, cred autoritățile. Elevii nu doar că sunt informați corect de specialiști, dar ei învață și recunoască și să evite abuzurile.
Andrei este clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”. În cadrul unității de învățământ, materia „educație pentru sănătate” este opțională. Această disciplină nu se regăsește însă în orarul său.
„Mi se pare ceva bun de adăugat în programă, mai ales în perioada aceasta cu pandemia, o Educație Sanitară ar fi importantă. În special atâta timp cât nu se elimină alte subiecte importante”, spune Andrei.
Fiecare copil, adolescent sau tânăr are dreptul de a fi educat într-o școală care să promoveze sănătatea. Mai ales că acestea sunt perioade de asimilare masive, de formare a unor atitudini și aptitudine care în timp se vor transforma în instrumente pentru tot restul vieții.
„Este un opțional agreat de elevi, căutat, dorit, ales. Pentru că le oferă cunoștințe legate de ceea ce înseamnă calitatea vieții, sănătate, alimentație, comportamentul sanogen în general. Are și noțiuni legate de educație sexuală, educație sanitară”, a declarat Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
„Educația sexuală cred că este un subiect destul de sensibil la noi în țară, având în vedere toate cazurile de avort și sarcini la vârste tinere”, spune Andrei.
„A fost foarte folositoare. Consider că este o materie care ar trebui să se introducă la toate clasele. Ne învață să înțelegem ce se întâmplă. Trebuie să ne protejăm întotdeauna de pericole”, spune o elevă.
Unitatea de învățământ ar trebui să devină locul central în care accesul la sănătate să fie facilitate prin educație.
„Sunt alocate și conținuturi legate de educația sexuală. Eu știu că de câte ori am abordat aceste teme în discuțiile cu elevi de liceu, pentru că am lucrat doar cu elevi de liceu, pot să fac o comparație și să spun că în prezent adolescenții sunt mult mai bine informați decât în perioade de acum cinci, 10, 15 ani. O parte din familii consideră că le aparține acest mod de instruire a copiilor, în ceea ce privește Educația pentru Sănătate și că reușesc să acopere tot ce ar trebui să știe”, a mai declarat Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.
„Consider că părinții încă au rămas pe vremuri din trecut și ar trebui să se dezvolte un pic mentalitatea. De-asta noi nici nu evoluăm ca țară”, spune o elevă.
În concluzie, materia educație sexuală ar putea deveni obligatorie, iar necesitatea ei în școli este imperios necesară. Mai ales, dacă ne uităm și la statistici. Potrivit unui studiu realizat în România, în 2019, țara noastră ocupă locul doi în Europa într-un clasament al mamelor adolescente cu peste 16.600 de cazuri noi.