SEMNAL DE ALARMĂ TRAS DE SPECIALIȘTI
Atenție la simptomele de boală ale copiilor: odată cu redeschiderea școlilor, riscul de infectare cu diverse viroze crește
Părinții trebuie să fie zilnic atenți la cel mai mic semn de boală al copiilor. Elevii pot veni de la școală cu anumite simptome specifice COVID-19, iar dacă au una sau mai multe astfel de manifestări de boală, atunci părinții trebuie să sune medicul de familie. Specialiștii recomandă ca adulții să administreze celor mici tratament doar după ce consultă cu acesta.
Odată cu întoarcerea copiilor în bănci, a crescut și riscul de infectare cu diferite viroze respiratorii. Majoritatea părinților nu sunt îngrijorați de acest lucru, ci din contră se bucură că cei mici s-au întors la școală.
„Nu am nicio temere. Nu am de ce să am. Dacă e să se întâmple ceva, se întâmplă și dacă o scoți până la poartă și se joacă cu doi-trei copii”, spune o mămică.
Cu toate acestea, au în vedere că trebuie să fie în permanență atenți la starea de sănătate a copiilor lor. Cei mai mulți constănțeni spun că febra îi îngrijorează cel mai tare și la instalarea acesteia, i-ar ține pe copii acasă.
„Păi în caz că face temperatură și ar răci așa, aș ține-o acasă pentru ceilalți copii, că n-aș vrea să fie data la o parte”, spune o mămică.
„Cred că în momentul când ar face febră, l-aș opri acasă”, spune o constănțeancă.
„Bineînțeles că dacă îi va curge nasul sau va tuși puțin, iau măsură să nu o duc la școală. Nu trebuie să-mi spună nimeni”, mai spune o mămică.
Febră, tuse, dureri în gât, pierderea gustului și a mirosului sau dureri musculare sunt câteva dintre simptomele pe care trebuie să le avem în vedere în contextul pandemiei de COVID-19. Dacă elevul prezintă unul sau mai multe astfel de semne de boală, părintele nu îl poate trimite la școală.
Pe lângă simptomele amintite, părinții trebuie să fie atenți și la semnele digestive, vărsături sau diaree. Adulții trebuie să îi monitorizeze zilnic pe copii și să informeze la telefon medicul de familie despre starea lor de sănătate.
„Fără medic nu, nu se poate. Pentru că sunt prea mici și nu se știe ce alergii pot să aibă sau chiar să nu îi folosească la nimic. Este și normal. Dacă nu se rezolvă și dacă l-ar lua sâmbăta și duminica, cred că am merge la urgențe. Să știm mai exact ce se întâmplă”, spune o mămică.
„La medic, în primul rând. N-aș face nimic acasă. La medic”, spune o altă mămică.
Specialiștii spun că părinții nu trebuie să decidă ce tratament să administreze copilului, ci să se consulte cu un cadru medical. Însă în cazul celor mici, cu stări febrile sunt recomandate antitermicele.
„Nu lăsăm un copil cu temperatură mare până când reușim să vorbim cu medicul că poate dura și câteva ore dacă nu este momentul potrivit. Sigur că părinții acționează cu antitermice. Orice copil cu orice simptom, semn de boală, rămâne acasă, până când, tot medicul este cel care hotărăște dacă este apt epidemiologic pentru reintrarea în colectivitate. Sigur că trebuie să stea acasă. Sub nicio formă copiii nu trebuie duși în colectivitate când sunt bolnavi, indiferent dacă este o viroză banală, dacă este infecție COVID sau indiferent ce o fi”, a declarat Despina Vafiadis, medic de familie.
De la reînceperea școlii în format fizic, în județul Constanța, au fost depistați cu SARS-CoV-2 opt elevi.