Profesori constănțeni, pro-vaccinare. ''Şcoala online nu a însemnat cu adevărat şcoală''
Cadrele didactice de la malul mării sunt pro-vaccinare însă și-ar dori o campanie de informare mai bună, în ciuda sondajului realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret". Acesta relevă faptul că mai bine de jumătate dintre cei dascălii chestionați nu sunt de acord cu vaccinarea. De asemenea, profesorii constănțeni speră ca în curând să se întoarcă și la școală. Redeschiderea unităților de învățământ este esențială pentru o mai bună pricepere a materiei predate, spun aceștia.
Potrivit unui sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, la care au participat aproximativ 13.500 de profesori din România, 56,3% dintre aceștia au spus că nu sunt de acord să se vaccineze contra COVID-19. La Constanța însă, majoritatea cadrelor didactice sunt pro vaccinare.
„Da, mă voi vaccina. Este o campanie la nivel naţional, la fel cum am făcut toate celelalte vaccinuri încă de când suntem copii şi avem schema respectivă de vaccinare, da, şi pe acesta trebuie să îl facem”, a declarat Bianca Ibadula, director adjunct Colegiul Național „Mihai Eminescu”.
„Nu este, după părerea mea, un echivoc aici pentru că, oameni de ştiinţe care suntem, profesorii, nu putem ignora progresul pe care l-a adus ştiinţa în viaţa noastră şi dacă omenirea astăzi este acolo unde este, este şi datorită vaccinurilor produse de-a lungul timpului”, a declarat prof. dr. Vasile Nicoară, director al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”.
Sunt și profesori care spun că încă nu au decis dacă vor face sau nu acest vaccin.
"Cred că vaccinarea este un lucru bine venit la momentul acesta. Este bine să ne informăm, este bine ca autorităţile să ne informeze cât mai atent şi cât mai profund, cât mai serios pentru că oamenii au nevoie de informare. Probabil că voi ajunge în punctul acela în care voi fi total convinsă că trebuie să mă vaccinez, încă cântăresc, dar vaccinul este un lucru revoluţionar la momentul acesta din punct de vedere al rapidităţii cu care a apărut", a declarat Nicoleta Bercaru, director Școala Gimnazială 39 „Nicolae
Tonitza”.
Același studiu relevă faptul că mai bine de jumătate dintre dascălii chestionați își doresc redeschiderea unităților de învățământ. Și profesorii de la malul mării speră să se întoarcă cât mai curând la școală.
"Majoritatea ne dorim, dacă nu chiar toată lumea îşi doreşte să revină la normalitate şi cred că revenirea în şcoală este un semn de revenire la normalitate. Toată lumea a văzut că eforturile au fost foarte mari pentru şcoala online, însă şcoala online nu a însemnat cu adevărat şcoală. Deci, da, ne dorim şi consider că trebuie să ne întoarcem cât mai repede la şcoală", a adăugat Nicoleta Bercaru.
Între activitatea de învățare în clasă, față în față, și cea care are loc în spațiul virtual, este o mare diferență. Atunci când ești în aceeași sală de curs cu elevii, un cadru didactic poate transmite nu doar o informație, ci și emoție. Astfel îi poate atrage mai ușor pe copii spre materie.
"Consider că scoala ar trebui să înceapă cât mai devreme pentru elevii noştri şi cu atât mai bine, este foarte important pentru că, pe lângă informaţiile, pe lângă conţinuturile pe care le furnizează şcoala, noi avem şi această capacitate de a interacţiona cu ei, de a dezvolta şi altfel de competenţe decât cele cognitive, este vorba de sociabilitate, de ineracţionarea emoţională cu copiii", a precizat Bianca Ibadula.
"Evident cât mai repede posibil, pentru că aceea este şcoala normală, dar trebuie să fim în siguranţă cu toţii", a precizat prof. dr. Vasile Nicoară.
Campania de vaccinare împotriva COVID 19 va începe pe 27 decembrie.