SANCȚIUNI LA ORELE ONLINE
Elevii nu scapă de corigențe nici în școala online: dacă nu îndeplinesc sarcinile, profesorii au dreptul să nu îi promoveze
Școala online nu îi va scăpa pe elevi de corigențe. Secretarul de Stat pentru învățământ preuniversitar a declarat că elevii ar putea pica semestrul, în anumite condiții. Elevii sunt nemulțumiți și cred că această măsură nu își are locul, în condițiile în care sistemul de învățământ online este încă plin de probleme.
Criza sanitară prin care trecem nu i-a scăpat pe elevi de corigențe. Dacă aceștia nu își îndeplinesc sarcinile, profesorii au dreptul să nu îi promoveze. Elevii sunt revoltați și nu li se pare corect ca un sistem care are încă multe minusuri să le afecteze situația școlară.
„Din moment ce este un virus care nu ne permite să mergem la școală și să învățăm normal, nu prea mi se pare normal. Și nici chestia cu absențele”, spune un elev.
„Nu e ok, sincer, părerea mea”, spune o elevă.
„Acest lucru este de evitat la orele online pentru că vorbim aici, în continuare, de elevi care nu au avut acces la educație de luni de zile din cauza lipsei infrastructurii digitale. Vorbim de profesori care, în continuare, sunt nepregătiți atunci când vorbim de cursurile online și care nu știu să transpună neapărat conținuturile de la clasă în spațiul virtual și poate chiar și de profesori care nu intră la ore și preferă să posteze un material pe o platformă digitală fără să facă ora propriu zisă cu elevii”, declară Silviu Morcan, președinte Asociația Elevilor Constanța.
Pe de altă parte, ei vor să se facă o diferență între cei care se implică la ore și cei care nu își dau interesul.
Reporter: Nu ar trebui să se facă o departajare?
Elevă: Ba da, sincer și să le dea mai multe teme.
Neimplicarea la ore și lipsa cooperării sunt motivele pentru care elevii pot pica semestrul. Dacă un elev are absențe și nu are suficiente note, acesta va fi amânat. Mai exact, Elevii declaraţi amânaţi pe semestrul I îşi încheie situaţia şcolară în primele patru săptămâni de la revenirea la şcoală. Cadrele didactice spun că doar așa se poate face o departajare corectă între elevi, iar lipsa unor consecințe i-ar putea face pe elevi să nu mai ia în serios actul educațional.
„Asemenea situație se produce la capătul unei perioade de evaluări. În consecință, ca să fie întrunită situația aceasta de a nepromova semestrul, trebuie ca în mai multe evaluări, elevul să nu poată obține media cinci”, declară prof. Vasile Nicoară, director Colegiul Național Mircea cel Bătrân.
În data de 9 mai, ministrul Educației declara că elevii nu au motive de îngrijorare în ceea ce privește corigențele.