EFECTELE ŞCOLII ONLINE
Toţi mai mulţi adolescenţi ajung la psiholog! ''Unii profesori consideră materia lor mai importantă decât cele alese pentru BAC''
Sunt adolescenți care au început să apeleze la sprijin psihologic din cauza volumului mare de lecții pe care l-ar avea. Este constatarea specialiștilor, care spun că elevii se simt foarte obosiți. Cei mai afectați ar fi copiii din ani terminali. Colegiul Județean al Elevilor spune că este una dintre principalale probleme semnalate de când se desfășoară cursurile în regim online. Cadrele didactice abordează altfel situația.
În plină pandemie, elevii constănțeni se mai confruntă cu o problemă. În special cei care învață în anii terminali, în clasele a VIII-a și a XII-a, se plâng că sunt solicitați la unele discipline care pentru ei nu ar fi neapărat esențiale. Copiii de liceu, în special, care trebuie să se pregătească pentru examenul maturității, ar avea prea multe lecții, prea multe teme și prea mult de învățat.
„La unele materii, profesorii consideră că materia lor este mult mai importantă decât materiile pe care noi le alegem pentru bac”, a spus un elev de clasa a XII-a.
Situația nu ar fi nouă. Fiecare cadru didactic își dă cât de mult poate interesul pentru disciplina pe care o predă. Doar că acum, în condițiile în care cursurile se desfășoară online, problema ar fi și mai mare. Cel puțin pentru elevi.
„Nu de puține ori se întâmplă ca elevii să semnaleze un volum foarte mare de muncă la materii care nu sunt de profil sau nu sunt pentru examenele naționale”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța.
Psihologii spun că ar fi nevoie de o altfel de abordare asupra modului de învățare. Toate aceste solicitări îi pot afecta pe copiii care vor să
facă față cerințelor educaționale. Și din ce în ce mai mulți elevi apelează la sprijinul specialiștilor.
„Sunt adolescenți care au început să apeleze la ajutorul psihologului datorită faptului că se simt foarte obosiţi sau, mai mult decât atât, ei spun că informaţia pe care o primesc nu este neapărat la înălţimea aşteptărilor, nu neapărat pentru că acel cadru didactic nu ştie cum anume să-şi predea materia, ci ca şi conţinut, ca şi structură, ca şi modalitate de desfășurare”, a spus Cristina Gemănaru, psiholog.
De cealaltă parte a catedrei, părerile sunt mai diferite. Copiii au nevoie de o educație solidă, din domenii variate, pentru a face față provocărilor viitoare, iar profesorii ar trebui să fie mai înțelegători.
„Le sugerez elevilor să învețe la toate disciplinele şi profesorilor le recomand mai mult act pedagogic în abordarea acestor discipline”, a precizat prof. Vasile Nicoară, director al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța.
Colegiul Județean al Elevilor Constanța punctează că materialele și temele ar trebui să răspundă nevoilor școlarilor fără să îi epuizeze din punct de vedere psihic.