Oradea - oraş Art Nouveau, oraş de interes naţional
Este singura localitate din România care face parte din rețeaua Art-Nouveau, alături de orașe precum Barcelona ori Budapesta. Oradea este, din acest an și stațiune turistică de interes național, iar autoritățile de aici și-au propus ca orașul să primească și titulatura de stațiune balneară. Turiștii care ajung în municipiu sunt fascinați de tot ceea ce găsesc, în special de clădirile care amintesc de turta dulce. De-a lungul timpului s-au luat măsuri pentru ca orașul să strălucească, iar acum, în pandemie, s-au oferit facilități pentru vizitatori și nu numai. Urmăriți povestea de succes a „Orașului Nou” – Oradea!
Piața Unirii din Oradea, piața centrală a orașului, prin clădirile impunătoare, de o importanță istorică și atmosfera în sine pe care o oferă acest loc, atrage anual numeroși turiști. Nici nu este de mirare, priveliștea te lasă fără cuvinte!
Piața a ajuns să arate așa în decursul a câteva sute de ani. În secolul al XVIII-lea, comercianți aromâni ori evrei au început să se stabilească în zonă. Astfel, undeva după 1.700, Oradea era cunoscută după denumirea „Oraș Nou”. Odată cu venirea acestora, încep să apară și clădirile impozante. În Piața Unirii și în vecinătatea ei există o biserică ortodoxă, o biserică romano-catolică, una greco-catolică, alta reformantă, dar și o sinagogă. Asta arată și mai mult multiculturalismul care a existat de-a lungul timpului și încă există în Oradea. Municipiul a moștenit clădiri importante precum Palatul Episcopal greco-catolic. Monumentul a luat foc acum 2 ani. Acoperișul a fost restaurat, iar fațada clădirii a fost refăcută. Anul viitor autoritățile au în plan să refacă și interiorul pentru ca mai apoi edificiul să găzduiască un centru cultural.
Multe clădiri din Oradea, mai ales din zona centrală, fac parte din stilul art-nouveau, mișcare ce și-a pus amprenta pe construcții apărute în lume la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. De altfel, orașul de pe Crișul Repede este singurul din România care a intrat în rețeaua art-nouveau. Budapesta sau Barcelona se mândresc și ele cu această titulatură. Stilul este caracterizat prin lucrări care imită foarte mult natura, pornind de la flori și frunze, până la animale. Iar Oradea l-a împrumutat pentru că, de-a lungul timpului, a fost foarte bine conectată la marile orașe europene. Arhitecții secolelor trecute au studiat în străinătate și, astfel, au adus „noua artă” în Oradea, iar orașul s-a conectat la curentele existente în Vestul Europei. Nu puțini sunt cei care aseamănă clădirile art-nouveau cu turta dulce, spun specialiștii.
Prin aceste schimburi, administrația orădeană valorifică patrimoniul existent și își propune, astfel, să îl păstreze pentru generațiile viitoare. Se investește constant pentru ca edificiile să fie puse în valoare. Așa s-a întâmplat și în cazul „perlei orașului”, clădirea emblematică din Oradea când vine vorba de stilul art-nouveau.
Din luna august, Oradea are și primul și singurul muzeu art nouveau din țară: Casa Darvas - La Roche, reabilitată integral, restaurată şi amenajată. Investiția s-a realizat cu fonduri europene. De altfel, autoritățile și specialiștii caută în permanență surse de finanțare externe pentru a investi în clădirile istorice ale orașului. Când nu le mai găsesc, se alocă bani de la bugetul local. Printr-un program al administrației orădene au fost restaurate majoritatea fațadelor clădirilor din oraș. Primăria Oradea a început proiectul cu un fond de 1 milion de euro.
Nu este singura facilitate. Proprietarii care își reabilitează fațadele sunt scutiți de la plata impozitului pe proprietate timp de 5 ani după ce au terminat lucrările. Mai mult, Primăria se ocupă, pe propria cheltuială, de proiectele tehnice pentru monumentele istorice. Însă, în schimb, cei care nu vor să ajute la înfrumusețarea orașului scot bani din buzunar. Municipalitatea a impus o taxă de proprietate de 500 la sută pentru proprietarii din centrul istoric care nu își reabilitează fațadele clădirilor. Sumele colectate astfel ajung tot în investiții.
Iar pe lângă strălucire, măsurile au dus și la creșterea numărului de turiști care ajung în Oradea. În 2018, de pildă, numărul vizitatorilor l-a depășit pe cel al localnicilor. Înainte de pandemie, zeci de mii, chiar sute de mii de oameni din țară și din străinătate alegeau orașul pentru relaxare. Chiar și acum, când toată lumea se confruntă cu noul coronavirus, municipiul de pe Crișul Repede este căutat de turiști. Nu la fel de mult ca în 2019 sau în alți ani, ce-i drept. Însă oamenii, mai ales cei care ajung pentru prima dată în Oradea, sunt fascinați. Așa s-a întâmplat și cu un cuplu de tineri bucureșteni.
Pe de altă parte, în contextul crizei sanitare, autoritățile au venit cu măsuri care să sprijine turismul local. La începutul pandemiei a fost creat un manual de reguli și, simultan, au venit cu bonificații financiare directe pentru agențiile de turism. Concret, administrația locală le plătește agențiilor o sumă de bani, de la 3 până la 9 lei, pentru fiecare turist care se cazează în Oradea pentru cel puțin 2 nopți, consecutiv. Iar pe același criteriu, vizitatorii au o serie de facilități până la sfârșit de septembrie: acces gratuit la muzeele din oraș sau transport comun în municipiu, Băile Felix sau zona băilor 1 Mai.
Pe lângă acordarea de facilități pentru turiști și agențiile de turism, s-a pus accent pe accesibilitate. Astfel, Oradea are curse aeriene interne cu Tarom, dar și low-cost. Și mai mult, specialiștii orădeni au lucrat la o schemă de ajutor de stat, în valoare de 1 milion de euro, pentru a atrage, din nou, zboruri internaționale pe Aeroport. Așa se dorește creșterea numărului de turiști, dar și sprijinirea celorlalte domenii de activitate din municipiu. Oradea s-a folosit de toate resursele pe care le-a avut pentru a se dezvolta din orice punct de vedere. Aici există și cel mai mare Aqua Parck din vestul țării, realizat cu fonduri nereambursabile, iar anul acesta orașul de pe Crișul Repede a fost declarat stațiune turistică de interes național. Asta înseamnă că municipiul are șanse mai mari să atragă finanțări nerambursabile. Mai mult decât atât, autoritățile au depus în septembrie, la Ministerul Sănătății, documentația pentru ca peste 470 de hectare de teren să primească statutul de stațiune balneară. Implicit, această titulatură, odată acordată, va aduce facilități și oportunități pentru oraș și locuitorii acestuia. Rețeta succesului în România, fără doar și poate, a fost descoperită la Oradea! Orașul-etalon când vine vorba de dezvoltare din orice punct de vedere! Se poate!