dobroge.tv

Live

Oradea, infrastructură ca în afară

22 septembrie 2020
Publicitate

De ani de zile, autoritățile ne-au obligat să ne comparăm orașele cu cele din străinătate, cu ce ne-am dori să vedem la noi acasă. Câți dintre dumneavoastră nu v-ați săturat să așteptați zeci de minute, chiar și ore, în trafic? Câți dintre dumneavoastră nu vă doriți să aveți drumuri și parcări ca în Vest? „În România nu merge nimic”, spunem, de multe ori, resemnați! Ba merge! Și chiar foarte bine! În Oradea, exemplul concret din țara noastră că se poate! Urmăriți un material despre măsurile și investițiile din infrastructura rutieră în orașul de pe Crișul Repede.

Artere de circulație moderne, parcări subterane și supraterane, transport public în comun de ultimă generație prietenos cu mediul înconjurător, poduri de legătură și centură ocolitoare – cam asta înseamnă infrastrucutură rutieră în adevăratul sens al cuvântului. Sunt, până la urmă, servicii ce trebuie să stea la baza oricărei localități, esențiale pentru cetățeni și care înseamnă punctul de plecare pentru dezvoltare. Câte orașe din România se pot mândri, însă, cu aceste lucruri? Nu multe, din păcate. Localități întregi din țară sunt repetente când vine vorba de infrastructură. Iar altele sunt premiante. Oradea, orașul care dă zi de zi lecții de bună administrație, excelează și la capitolul rutier. Cum s-a putut? Simplu. Autoritățile au pus umărul la treabă. Au alocat fonduri pentru investiții și au căutat finanțări externe. Neplăcerile cauzate în ani de șantiere s-au transformat în civilizație. În adevăratul sens al cuvântului.

În toate acestea s-a investit. În zona centrală, de pildă, chiar prin Piața Unirii, în urmă cu câțiva ani, trecea un drum cu 4 benzi. Astăzi este o zonă destinată exclusiv pietonilor. La fel este și strada Vasile Alecsandri, care a fost reabilitată cu fonduri europene.

Crearea zonelor pietonale a dus, implicit, la dispariția locurilor de parcare. Și așa cum este firesc, municipalitatea a venit cu soluții. De la curtea interioară a Primăriei, unde pot parca cetățenii, până la spațiile special amenajate în cele mai tranzitate zone din oraș.

Transportul public în comun din municipiu este și el unul pe care, fără doar și poate, mulți îl invidiază. Ca alte orașe din România, precum Iași sau Cluj-Napoca, Oradea se axează pe mijloace de transport nepoluante: autobuze hibrid și tramvaie moderne, prietenoase cu mediul, se regăsesc în flota de transport public a orașului. Autoritățile au accesat, de-a lungul timpului, fonduri de la Uniunea Europeană, dar și prin programe de cooperare transfrontalieră Ungaria-România. Iar în perioada următoare, flota de tranport public va fi îmbunătățită. Deja, pe străzile din Oradea circulă tramvaie și autobuze achiziționate recent.

Pe lângă străzi pietonale și parcări, fluidizarea traficului a fost, de asemenea, o prioritate. În Oradea nu se pierde timp în trafic, nu există nervi din partea șoferilor. Nici vorbă de așa ceva. Cum au reușit autoritățile? Simplu: aceeași soluție: investițiile. Poduri de legătură, unul chiar și cu 6 benzi de circulație, centură ocolitoare și chiar lucrări finalizate la drumul expres care traversează Oradea dinspre Cluj spre Satu Mare.

Și la capitolul fluidizarea traficului s-au folosit fonduri externe. Cel mai recent exemplu: Pasajul subteran Magheru, inaugurat în prima parte a lunii septembrie. Pentru construcția lui au fost folosite exclusiv fonduri europene. A costat 15 milioane de lei și într-un an a fost gata.

În municipiu urmează să mai apără încă două pasaje subterane, în fața catedralei ortodoxe și la piața mare, lucrări ce fac parte dintr-un proiect european. Și tot când vine vorba de trafic, autoritățile din Oradea și-au propus chiar să construiască un nod rutier care să lege orașul Oradea de autostrada Transilvania. Potrivit autorităților orădene, drumul se va întinde pe 19 kilometri și va avea 4 benzi.

Autorități din mari orașe ale țării ar trebui să își ia notițe și să facă, la rândul lor, lucrurile să meargă. De la alei, până la pasaje, de la străzi pietonale și până la poduri de legătură. Oradea, municipiul care pune România în mișcare.


Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233