Cluj-Napoca, magnet pentru turişti
Medieval și modern, totodată, magnet pentru evenimente culturale, sportive și de divertisment de talie internațională, Cluj-Napoca a devenit unul dintre cele mai vizitate orașe din țară, iar cine n-a ajuns încă în inima Transilvaniei ar trebui să meargă – spun localnicii. Zona centrală a municipiului oferă un aer istoric, însă adaptat zilelor noastre. Atmosfera este conturată de clădirile recondiționate și de străzile pietonale reabilitate. Și zonele de promenadă ale orașului sunt puncte de atracție pentru turiști.
Al patrulea oraș ca mărime din România și unul dintre cele mai importante centre culturale, academice și industriale din țară, Clujul datează din anul 106, când romanii au cucerit Dacia și au format așezarea Napoca. Istoria orașului se vede și se simte pe străzile orașului și în clădirile deosebite din punct de vedere arhitectural. Iar zona centrală este încărcată de atracții.
Palatul Bánffy, care adăpostește Muzeul de Artă, statuia lui Matia Corvin ori Biserica Sfântul Mihail sunt punctele centrale ale pieței.
Cu fonduri europene a fost pietonalizată și o latură a pieței Unirii, unde înainte exista o importantă arteră de circulație. O zonă neatractivă a devenit astfel un punct de reper pentru turiști și localnici, iar oamenii se bucură de o plimbare și se pot relaxa liniștiți la terasele din nucleul istoric al Clujului. De altfel, întreg centrul istoric se află într-un proces de reabilitare, cu fonduri europene, pentru ca orașul să devină și mai atractiv pentru vizitatori și mai confortabil pentru clujeni.
De câțiva ani de zile, și recondiționarea clădirilor vechi din zona centrală a devenit o prioritate. Municipalitatea a oferit sprijin pentru fațadarea construcțiilor-simbol: s-au acordat împrumuturi avantajoase. Cei care nu au vrut să contribuie la îmbunătățirea imaginii orașului au fost taxați. „Nu poți fi populist și să ai și centrul orașului modern” – spune edilul Clujului.
Atracțiile turistice ale Clujului nu se rezumă numai la zona centrală. Parcul Central, de pildă, are o vechime de peste 180 de ani și este unul dintre obiectivele turistice înscris pe lista monumentelor istorice din municipiu. Aici se află și cazinoul, cea mai apreciată locație culturală din oraș, potrivit unui studiu realizat în rândul tinerilor clujeni.
Parcul Cetățuia, aflat pe dealul cu acelați nume, este un alt loc impresionant din orașul aflat în inima Transilvaniei.
Și pentru fotografii. Nu există om care să ajungă în zonă și să nu imortalizeze priveliștea.
Pe dealul Cetățuia am întâlnit și o familie venită din Ploiești. Veniți în Cluj Napoca doar pentru o zi, turiștii, cu mic cu mare, au vrut să profite din plin de fiecare atracție.
Ca orice oraș din lume, și Clujul a fost afectat de pandemia de COVID-19 din punct de vedere al numărului de turiști. Mai ales că marile festivale care avrau loc în inima Transilvaniei, precum Untold sau TIFF, nu au mai putut fi organizate, turismul a avut de suferit.
Chiar și așa, orașul este viu, plin de tineri și în permanență se caută soluții. Dan Ciulea și un priten de-ai săi au lansat o platformă pentru promovarea micilor producători din Cluj, dar și a unor experiențe turistice, de la berării artizanale până la micile crame din regiune. Este o modalitate de a înviora turismul.
În Cluj Napoca ajung anual sute de mii de vizitatori. În 2019, de exemplu au fost peste 660 de mii de turiști, dintre care 135 de mii din afară țării, potrivit statisticilor. Iar din toți aceștia, aproximativ 372 de oameni au participat la festivalul Untold.