dobroge.tv

Live

Clujul verde, proiect pe termen lung

17 septembrie 2020
Publicitate

Este primul oraș din România în care a fost amenajat un cimitir-parc, după modelul orașelor vest europene. Iar cu fonduri nerambursabile spațiile degradate sunt transformate în parcuri. Cluj-Napoca – este și municipiul în care autoritățile își propun ca în următorii ani să amenajeze peste 100 de hectare de spații verzi și să planteze peste 100 de mii de arbori. Totul pentru a crește calitatea vieții și pentru a le crea clujenilor toate facilitățile. Așa cum era de așteptat, și curățenia din oraș este o prioritate.

"Resursa umană este cea mai importantă resursă a planetei. Noi n-am făcut decât să facem tot ce ne stă în putință să ținem toate aceste talente acasă”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Infrastructură rutieră, sistem medical dezvoltat, unități școlare moderne, evenimente culturale și un mediu sănătos pentru cetățeni. Sunt principalele lucruri care îi fac pe oameni mulțumiți de locul în care trăiesc. În Cluj-Napoca s-a muncit în fiecare dintre aceste domenii. Pentru calitatea vieții oamenilor, se investește de ani de zile. Un proiect major a fost pornit chiar din anul 2012 – adoptă un spațiu verde. Astfel, mai multe companii au preluat zone verzi din oraș, le-au plantat și întreținut. Este un exemplu de măsură al cărei scop a fost creșterea calității vieții. Din acest punct de vedere, în capitala Transilvaniei ambițiile sunt mari. Există în plan proiecte de anvergură pentru dezvoltarea unui municipiu sănătos. Primul – Clujul verde, ce ar urma să fie finanțat cu bani europeni. Iar un al doilea mare proiect când vine vorba de spații verzi va fi realizat și cu fonduri comunitare, și locale, spun experți din Primărie.

Până la materializarea viitoarelor proiecte, clujenii, dar și locuitorii altor orașe din țară și din srăinătate care ajung în capitala Transilvaniei se pot bucura de spații verzi și parcuri pentru relaxare. Cluj-Napoca are una dintre primele grădini de folosință publică amenajate în Europa Centrală și de Est – Parcul Central. Este considerat cel mai important loc de promenadă al clujenilor. Din august 2020, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” funcționează un nou sistem de irigații. Este automatizat și eficient atât din punct de vedere energetic, cât și al consumului de apă, conform municipalității clujene. Captarea și aducțiunea apei pentru sistemul de irigații se face din albia Someșului Mic. Parcul Central se întinde pe o suprafață de aproximativ 13 hectare. Dealul și pădurea Hoia, Grădina Botanică ori Parcul Cetățuia sunt alte atracții cu care se mândrește Clujul și care oferă o oază de liniște pentru vizitatori.

Spațiile neutilizate și degradate sunt transformate în zone verzi, prietenoase, de relaxare. Atfel, cu finanțare europeană a fost realizat Parcul „Între Lacuri”. Aici, clujenii au parte de facilități precum stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice și iluminare LED.

Pe partea de spații verzi, în capitala Transilvaniei s-a înregistrat și o premieră națională: primul cimitir parc din țară. Este un concept preluat din țările vestice. Are peste 20 de hectare și o capelă modernă, după model european.

Felul în care arată orașul este un motiv în plus pentru care oamenii aleg să se stabilească în Cluj-Napoca. 

Curățenia. Este încă un domeniu pe care se pune accent și apreciat de localnici. Când vine vorba de salubrizare, se poate verifica localizarea mașinilor care ridică gunoiul, dar și istoricul traseului. Toți cetățenii, dar și autoritățile știu unde și pentru cât timp se află o autospecială de la salubritate.

Oamenii pot anunța dacă deșeurile nu au fost ridicate în ziua programată ori pot solicita asistență pentru scoaterea containerelor de gunoi. Clujenii pun preț și pe colectarea selectivă a deșeurilor. Primăria a montat inclusiv în incinta școlilor din municipiu platforme de colectare selectivă îngropate. Pe partea de mediu, municipalitatea a realizat o hartă de zgomot. Se monitorizează zonele unde nivelul de zgomot depășește limitele legale și se acționează în consecință pentru remedierea situației. Clujul are și primul parking semi-îngropat din România care dispune de terasă verde, teren de sport și spațiu de joacă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233