Clujul, primul oraş din România cu transport electric
A fost primul oraș din România care a introdus autobuze electrice. Cluj Napoca își dorește să aibă până în anul 2028 transport public în comun exclusiv nepoluant. Totul este pentru binele cetățenilor, spune edilul Emil Boc. Iar oamenii se mândresc și spun că autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din orașul lor concurează fără doar și poate cu cele din marile orașe ale lumii. Și tot în Cluj a fost inaugurat primul parking semi-îngropat din România care dispune de terasă verde, teren de sport și spațiu de joacă.
„Este vorba de sănătatea cetățenilor, orice autobuz poluant în trafic ne afectează sănătatea în fiecare zi”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Este premisa de la care au plecat autoritățile locale din municipiul Cluj-Napoca și, în același timp, motivația care a stat la baza deciziei de a aduce în oraș mijloace de transport public așa cum nu existau nicăieri în țară. Se întâmpla în 2018, când Compania de Transport Public a introdus 10 autobuze electrice, iar prin această mișcare orașul din vestul țării a marcat o premieră în România.
Iar în prezent, jumătate din flota de transport în comun de pe străzile Clujului este electrică. Multe vehicule au fost cumpărate cu fonduri comunitare, de altfel, mare parte din banii europeni absorbiți de Cluj-Napoca în ultimii ani s-au îndreptat către acest sector.
Scopul declarat, acela ca oamenii să fie mulțumiți de trasportul public de pe străzile orașului, a și fost îndeplinit. Clujenii se mândresc cu investițiile făcute de administrație în domeniul mobilității urbane. Ba chiar compară mijloacele de transport în comun din municipiu cu cele din orașe dezvoltate din străinătate.
Motivele de mândrie ale clujenilor când vine vorba de transportul public în comun nu se vor încheia pentru că administrația are planuri mari pentru acest domeniu. Și pentru concretizarea lor, municipalitatea vrea să continue să solicite fonduri europene.
Fondurile comunitare sunt salvarea și soluția pentru multe domenii. Asta au sesizat și specialiștii din Primăria Cluj. Și au profitat de banii pe care îi puteau obține din primele clipe de la aderarea la Uniunea Europeană. La momentul respectiv, în primul exercițiu bugetar, s-au făcut primele investiții majore în infrastructura rutieră.
Tot la capitolul trafic, în municipiul Cluj-Napoca există primul parking semi-îngropat din România care dispune de terasă verde, teren de sport și spațiu de joacă. În total, în oraș sunt 8 parkinguri, iar până la sfârșitul anului trebuie să mai fie finalizate încă două.
S-a pus accent și pe transformarea unor artere din zona centrală a municipiului Iași într-o zonă destinată pietonilor. Când lucrările de modernizare au demarat, tot cu fonduri europene, mulți clujeni, în special șoferii, nu au îmbrățișat ideea. Însă rezultatul a meritat, iar Piața Unirii a devenit un loc de promenadă.
Modelul din zona centrală a orașului urmează să fie extins în întreg municipiul, spun specialiști din cadrul Primăriei. Municipalitatea are în plan un program de peste 100 de milioane de euro, finanțat cu bani europeni, denumit– „Clujul, oraș pentru pietoni”.
Pe de altă parte, în prezent, mai multe artere de circulație din oraș, precum Ferdinand sau Blaga, se află în proces de reabilitare. Când vine vorba de mobilitate, trebuie amintit și transportul alternativ din Cluj. O cunoscută companie a introdus aici trotinetele electrice, iar municipalitatea vrea să adopte un regulament de reglementare a acestui tip de transport. De asemenea, administrația are în plan implementarea unui sistem de închiriat trotinete electrice, similar proiectului de bike-sharing.