dobroge.tv

Live

Iaşiul, capitala culturală a României

11 septembrie 2020
Publicitate

Iașiul este locul unde a luat ființă cea mai importantă grupare literară din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Junimea. Și tot aici a apărut și revista „Convorbiri literare”. La ambele au contribuit marii scriitori ai țării, precum Mihai Eminescu și Ion Creangă. Nu este de mirare că Iașiul este cunoscut și drept „Capitală Culturală a României”. Acest lucru se simte în fiecare colț al orașului. De la alei, clădiri, statui, biserici și până la cunoscutul Palat al Culturii. Sunt motive pentru care turiștii aleg să viziteze Iașiul. Vă invităm să urmăriți un reportaj în care veți regăsi cele mai frumoase atracții din inima Moldovei.

În Iași nu se ajunge ușor. Nu există nicio autostradă sau drum expres care să lege orașul de restul țării. Așa că cei care vor să meargă în capitala Moldovei au la dispoziție avionul, Aeroportul Internațional Iași fiind situat la 8 kilometri de centrul municipiului, trenul sau, evident, mașina, accesul fiind posibil pe două drumuri naționale. Însă efortul merită. Turiștii au ce vizita, iar ieșenii se mândresc cu locul în care trăiesc.

Municipiul este patronat de clădiri impunătoare, care au o însemnătate aparte. Catedrala Mitropolitană din Iași este inclusă pe lista monumentelor istorice, iar aici se află și moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, care adună cel mai mare număr de pelerini din țară. Municipiul se bucură de un impresionant patrimoniu religios. Raportat la numărul de locuitori, Iașiul este orașul cu cel mai mare număr de biserici.

Însă, de departe, edificiul care definește Iașiul este Palatul Culturii. Frumusețea sa este cu atât mai evidentă la căderea nopții.

Palatul Culturii găzduiește Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii, dar și alte săli grandioase.

Este una dintre clădirile din Iași care atrage zeci de mii de turiști în fiecare an. Așa cum era de așteptat, pandemia a schimbat lucrurile și a mișcorat numărul vizitatorilor.

Capitala Moldovei se mândrește și cu alte simboluri. Patru obiective importante din oraș sunt în proces de conservare cu fonduri europene. Printre acestea – Baia Turcească, ce va deveni un centru de artă contemporană, dar și Palatul Braunstein din Piața Unirii.

Investiții se fac și în alte monumente, dar cu fonduri proprii. În total, potrivit reprezentanților Primăriei, banii alocați acestui domeniu, fie că sunt de la bugetul local sau de la Uniunea Europeană, ajung la 35 de milioane de euro.

„Salvarea patrimoniului cultural istoric al unui oraș este o obligație și cu atât mai mult la Iași, care a devenit capitala istorică a României prin lege. Ceea ce mă și obligă. Se și vede că mustește istoria acestei țări în fiecare colț din municipiul nostru. Ne-am făcut o strategie de turism, pe care am terminat-o în anul acesta și am și stabilit şapte paliere de lucru pentru promovarea turismului. Sigur, pandemia a fost o frână”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

O strategie până în 2030, la baza căreia stau istoria, cultura, turismul viticol sau religia. Municipiul are peste 500 de monumente istorice, zeci de instituții de cultură, iar prin titlul de oraș al celor 100 de biserici se pune accent și pe latura religioasă.

„E cel mai frumos oraș în care ai putea să fii. Îmi place foarte mult, sunt foarte multe muzee, Palatul Culturii, ai ce face, chiar ai ce face în Iași” .

Capitala Moldovei are și unele dintre cele mai frumoase spații de promenadă, parte importantă a strategiei de turism. Compexul Palas, Parcul Expoziției, Grădina Botanică, Parcul Copou, unde se află Teiul lui Eminescu, bustul său și al altor scriitori de seamă, sunt adevărate simboluri ale orașului. Iar din resursele turistice remarcabile ale Iașiului nu poate lipsi celebra Bojdeucă a lui Creangă.


Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233