dobroge.tv

Live

Iaşi - un oraş verde, curat, sănătos

09 septembrie 2020
Publicitate

Unele dintre cele mai frumoase parcuri din România sunt în Iași. Parcul Copou, cunoscut în special pentru teiul lui Eminescu, Parcul Expoziției sau Grădina Botanică sunt doar câteva dintre exemplele care demonstrează acest lucru. În ultimii 4 ani s-au plantat mii de copaci, arbuști sau flori, iar spațiile verzi din municipiu au devenit o prioritate. Tocmai de aceea, Iașiul a intrat și în programul „Orașe verzi”. Pe lângă prospețime, contează și curățenia. Cele mai moderne sisteme de colectare a deșeurilor, similare celor din New York sau Praga, sunt folosite în capitala Moldovei.

Privit de sus, Iașiul își arată cu mândrie verdeața. De la celebrele parcuri – Copou, care urmează să fie restaurat, Parcul Expoziției, până la Grădina Botanică sau aleile din cartiere, totul este plin de culoare. Iar oamenii profită din plin de aerul curat. La orice pas există câte un spațiu de relaxare. Cei mai mici dintre ieșeni nici măcar nu au apucat să vadă toate zonele verzi din orașul natal.

În 4 ani de zile, investițiile în spațiile verzi din capitala Moldovei au depășit 107 milioane de lei. Parcuri, ronduri și scuaruri, toate au trecut printr-un amplu proces de amenajare.

La acestea se adaugă zeci de mii de arbori sau de flori, sute de mii de arbuști și peste patru milioane de flori. Amenajarea spațiilor verzi din municipiu a fost unul dintre primele proiecte începute de Mihai Chirica în 2016, când a preluat oficial funcția de primar. S-a pornit de la proiecte – pilot, în cartiere.

„Am defrișat gardurile, care erau depozite de deșeuri, unii au aplaudat, alții nu, dar am început să le terminăm, să le întreținem, au început să fie apreciate, am făcut un proiect la nivelul întregului municipiu”, a declarat primarul municipiului Iași.

A fost nevoie și de curaj, spune primarul, mai ales atunci când s-a intervenit în zona Palatului Culturii. Însă, rezultatul a meritat, chiar dacă la început nu toată lumea a fost mulțumită.

Nu doar spațiile verzi au fost amenajate. S-a investit masiv și în locurile de joacă pentru cei mici. Proiectul de modernizare a celor peste 90 de spații de joacă se apropie de trei milioane de euro. Iar modernizările nu se opresc aici.

La toate acestea, pentru creșterea calității vieții, s-a acționat și pe partea de curățenie. În Iași, pe problemele legate de mediu, cei care aruncă gunoaie în zonele neamenajate, riscă amenda maximă pe care o permite legea: 2.500 de lei. Și tot în capitala Moldovei s-au alocat 19 milioane de euro pentru containere pentru depozitarea deșeurilor și camere de supraveghere. Iar cine greșește, plătește.

Dincolo de educarea populației, sunt necesare și investițiile. Pe lângă echipamentele de igienizare stradală, de exemplu, în Iași au ajuns cele mai moderne sisteme de colectare a deșeurilor stradale din lume. Orașe precum New York sau Praga mai au astfel de stații. Potrivit municipalității ieșene, acestea sunt alimentate cu energie solară, sunt dotate cu sistem GPS, antifurt și antivandalism și, atunci când sunt pline, compactează deșeurile. Pubelele Smart sunt amplasate în cele mai importante zone ale orașului. Și nu este singurul sistem care se implementează în Iași când vine vorba de colectarea deșeurilor.

În anul 2019, municipiul Iași a obținut primul loc din țară la curățenie și colectarea deșeurilor reutilizabile. De asemenea, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a anunțat că Iașul a intrat în programul „Orașul Verde”, al cărui scop este îmbunătățirea calității vieții.


Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233