Iașiul, exemplul „așa da!” din Moldova
Moldova – regiunea în care infrastructura rutieră a rămas pe loc. Nicio autostradă, niciun drum expres care să lege zona de restul țării. În aceste condiții, în Iași, lucrurile se mișcă. La propriu. Aproximativ 150 de străzi și bulevarde au fost reabilitate, cu fonduri europene s-a investit în poduri și pasaje rutiere, iar parcul de autobuze a fost înlocuit complet. Se lucrează și la reabilitarea totală a liniilor de tramvai din oraș, iar locuitorii sunt încurajați să se îndrepte spre transportul alternativ.
În municipiul Iași existau străzi pe care nu se mai intervenise de mai bine de 7 decenii. Pare absurd, de necrezut pentru un oraș european. Însă asta era realitatea. Așa că administrația locală a trecut la treabă. 149 de străzi, bulevarde mari ori splaiuri din oraș au fost reabilitate și modernizate în ultimii 4 ani de zile. Investiția în reabilitarea arterelor de circulație depășește 150 de milioane de lei. Și în tot acest timp, Iașiul este primul mare municipiu din țară care reabilitează integral liniile de tramvai.
Mihai CHIRICA, primarul municipiului Iași: „Am investit foarte mult în poduri și pasaje, care au decomprimat, să spunem, anumite intersecții, vom investi în continuare pe fonduri europene tot în această direcții. Ne-am axat foarte mult pe dezvoltarea transportului electric,cu tramvaie, ceea ce aș recomanda și municipiului Constanța. Am văzut că s-a desființat și nu este foarte bine lucrul acesta”.
Străzi mai bune înseamnă, pe lângă confort, și mai multe autoturisme în trafic. În intersecțiile mari din oraș, numărul de tranzitări trece de 30 de mii în 24 de ore. Adică indicatori de autostradă. Pentru că multe dintre mașini sunt vechi și poluează, Primăria Iași a adoptat o politică prin care este încurajat transportul prietenos cu mediul, iar proprietarii de mașini electrice beneficiază de stații de încărcare și locuri de parcare gratuite. Și nu este singura măsură de acest gen.
Mihai CHIRICA, primarul municipiului Iași: „Pe fonduri europene aplicăm acum o sumă de 5 milioane de euro pt a putea să aducem un parc de biclete electrice și bicilete pt persoane de vârsta a treia care vor primi și o prioritizare în trafic astfel încât să devină cât mai eficiente pentru transportul alternativ”.
Iașul are și un parc
modern de autobuze, cumpărate din bani europeni. Pe străzile orașului circulă 100 de autobuze noi, de ultimă generație, care să fie prietenoase cu mediul înconjurător. Și cu călătorii. Toate intersecțiile importante din municipiu sunt monitorizate video, 24 de ore din 24, de către angajați ai Companiei de Transport Public. Pietoni, bicicliști, mașini, autobuze sau tramvaie –toate fac parte din planul de management al traficului. Tehnologizarea transportului public în comun nu se oprește aici. De la dispecerat, până la achiziționarea de bilete sau abonamente, dar și în stațiile de așteptare, totul este digitalizat.
Pe lângă toate aceste investiții, în Iași vor mai ajunge în perioada următoare 32 de tramvaie noi, dar și 44 de autobuze electrice, tot noi. Odată cu acestea vor fi amenajate și 13 stații de încărcare. Însă proiectele rutiere și de transport public în comun din capitala Moldovei au nevoie însă și de susținere din exteriorul orașului, de la nivel central.
Sebastian BURAGA, purtător de cuvânt Primăria Iași:Realizarea unei autostrăzi nu este doar un moft sau un atuu pe care îl poate câștiga doar Iașul, este vorba de întreaga regiune a Moldovei”.
În ultimii 4 ani, peste 200 de mii de metri pătrați de alei și trotuare au fost modernizați și au fost amenajate aproximativ 4.500 de locuri de parcare. Administrația locală admite, însă, că sunt insuficiente, ținând cont de numărul mare de autoturisme existente pe străzile orașului. Este totuți, un început, iar recunoașterea realității este un plus atunci când vine vorba de dezvoltare. Și când vorbim de dezvoltare, Iașiul se află pe un loc fruntaș. Municipalitatea se pregătește de realizarea unor pasaje supratereane în oraș și a unor traversări subterane în zona centrală a Iașiului.