dobroge.tv

Live

Iaşi, de la teiul lui Eminescu - la giganţii IT

07 septembrie 2020
Publicitate

De la Mihai Eminescu și Ion Creangă până la companii precum Amazon, Delphi sau Conduent. Una dintre cele mai importante și vechi așezări din țară, Iașul reușește să îmbine cu succes tradiționalul cu modernul și tehnologia. Un pol al culturii românești, capitala Moldovei a scris istorie și continuă să o facă. Iar în ultimii ani, municipiul a cunoscut o dezvoltare impresionantă. Fonduri europene, deschidere față de mediul de afaceri și investiții în diferite domenii.

Basmul românesc s-a desăvârșit la Iași, mai exact în bojdeuca unde Ion Creangă, maestrul poveștirilor, le-a dat viață lui Nică a lui Ștefan a Petrei și pupezei din tei. La doi kilometri de cămăruța lui Creangă, în parcul - pădure din capitala Moldovei, luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, a lăsat ca moștenire o pleiadă de versuri care au fascinat românii secole de-a rândul.

Însă multă vreme, metropola moldovenească a fost catalogată un oraș prăfuit, pustiit, uitat parcă, undeva în timp. Și nu este de mirare! Timp de mulți ani, investițiile au lipsit cu desăvârșire, localnicii, în special tinerii, s-au îndreptat spre alte zone ale țării, care nu au vrut să rămână încremenite în uitare. Și nici autoritățile centrale nu s-au înghesuit să ajute, să-i ofere măcar un mic avânt orașului din nord-estul României.

„Noi nu avem nicio legătură cu vestul Europei și cu Capitala prin lipsa autostrăzii sau măcar un drum expres”, a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iași.

O gură de aer proaspăt venea și vine de la Aeroportul Internațional Iași. Însă nu de-ajuns, iar lucrurile nu puteau rămâne așa la nesfârșit. Așa că autoritățile locale au început să caute soluții, care să se plieze pe puținele, dar importantele avantaje pe care le putea oferi Iașul: sistemul academic, taxe locale și impozite mici pentru investitori. Așa se face că centrul cultural și economic al Moldovei a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare impresionantă. Primăria municipiului Iași a atras fonduri europene de peste un miliard de lei în ultimii 4 ani. Este unul dintre lucrurile pe care s-a axat Mihai Chirica, primarul orașului în această perioadă. Fondurile nerambursabile s-au îndreptat către mai multe domenii de interes și de necesitate pentru comunitate.

„Proiectele sunt foarte diverse: educație, care este pentru noi o prioritate, salvarea patrimoniului cultural, transport public, termoficare și proiecte sociale. Vom continua spre aceste patru domenii și vom duce și mai departe spre infrastructura sportivă”, a declarat primarul municipiului Iași.

Imaginea orașului a fost schimbată și datorită mediului privat, atras în Iași prin facilități oferite de administrația locală. Ansamblul Palas, de pildă, înglobează un centru de afaceri și spațiu de relaxare și petrecere a timpului liber. Municipalitatea a pus la dispoziție terenul, iar investitorii s-au ocupat de dezvoltarea zonei.

După 2016, Iașul a început să participe la târguri naționale și internaționale. Și tot de atunci a devenit, treptat, un pol de creștere în industria IT. Fapt pentru care municipiul a și fost recompensat în ultimii ani: a primit premii precum cel mai activ oraș în domeniul IT sau Best Smart City Project.

Evident, de pe urma acestor investiții, cel mai mult au de câștigat ieșenii. Locuri de muncă și un trai de viață mai ridicat, sunt două dintre avantajele pe care le au oamenii.

Schimbarea în bine a municipiului nu a fost ușoară. Însă această muncă nu este pentru oricine. Eșecul ar trebui să fie cea mai mare teamă pentru un adevărat edil.

„Dezamăgirea este una urâtă, să vorbească peste timp lumea despre tine ca de o umbră... Traiectoria administrativă trebuie să fie una clară și hotărâtă: nu cedez niciodată nimic, atunci când este vorba de administrație nu cedez nimic”, a precizat primarul.

Marile proiecte pentru dezvoltarea capitalei Moldovei vor continua, dau asigurări reprezentanții administrației locale. Din această categorie face parte și viitorul spital regional, care va fi realizat cu bani europeni.

„Mai sunt foarte multe lucruri de făcut, lucrurile nu s-au terminat că dacă ajungeam la concluzia că s-au terminat sau nu mai sunt importante astăzi nu mai eram aici, mă duceam să îmi fac lucru în altă parte... Iubesc Iașul, îl iubesc cu toată dragostea pe care o pot da eu unui asemenea proiect și sunt convins că din această relație vor ieși numai proiecte frumoase”, a conchis primarul Iaşului.

Ambiție, multă muncă, o echipă performantă, devotament pentru comunitate - par a fi principalele calități ale administrației locale din Iași. Iar transformarea se vede cu ochiul liber.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233